OBRAZEM: Žáci a učitelé na Sportovce si aktivně připomněli sametový převrat
Žáci a učitelé na Sportovce si aktivně připomněli sametový převrat. Foto: SSZŠ
Litvínov

Litvínov - Jedné z nejvýznamnějších událostí naší historie, sametové revoluci z listopadu 1989, zasvětili úterní vyučování žáci a učitelé druhého stupně Sportovní soukromé základní školy v Litvínově. Zapojili se tak do celostátního projektu Samet na školách, jehož cílem je vyzdvihnout hodnoty svobody a demokracie a aktivovat mladou generaci k zájmu o dění kolem sebe.

Organizace akce se ujaly žákyně 9. B, které s podporou učitele výchovy k občanství Romana Havlíčka samy vypracovaly scénář, dohodly se se svými pedagogy na formě a způsobu jejich účasti v jednotlivých aktivitách a rozdělily své spolužáky do skupin. „Dívky odvedly neuvěřitelný kus práce. Největší radost máme z jejich zájmu, nadšení, euforie a vůle, se kterou se do příprav projektu pustily. Strhly i všechny ostatní, takže veškeré aktivity provázela skvělá atmosféra a celý den jsme si nádherně užili,“ zhodnotil připomínku Mezinárodního dne studenstva a Dne boje za svobodu a demokracii ředitel školy Pavel Škramlík.

Žáci si například vyzkoušeli při hře Kolik stojí čest, že každá volba má své následky a život není černobílý. Zážitková hra Lidový soud byla zase zaměřena na schopnost rozeznat ohrožení demokracie a význam role svobody projevu na internetu.

„Aktivit byla samozřejmě celá řada. Chlapci a dívky si také zacvičili autentickou sestavu Spartakiády, nahlédli do nabídky potravinových obchodů 80. let, nebo si poslechli písničky Karla Kryla a Jaroslava Hutky. A byl by pochopitelně hřích nevyužít našich kolegů, kteří se aktivně zúčastnili listopadových událostí roku 1989 a jako tehdejší studenti přispěli k pádu totalitního režimu a nastolení demokracie v naší republice. Jejich vyprávění, zážitky, zkušenosti, přehlídka autentických dobových dokumentů, reportáží či fotografií měla u žáků veliký úspěch,“ doplnil Pavel Škramlík.

Vyjádřil naději, že okolnosti, zejména epidemiologická situace, umožní žákům i učitelům školy účast v projektu Samet na školách i v příštím roce.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru