Na blížící se olympijský festival upozorňuje už od loňského roku na břehu jezera nápis Olympijský festival. Foto: jip
Most

Most – Letní olympijské hry vypuknou sice až za tři měsíce, už teď je ale kolem jejich pořádání velmi rušno. A to i v Mostě, který hostí olympijský festival s podtitulem Most do Paříže. Most se musí připravit na nápor desetitisíců návštěvníků nejen z Čech. Aktuálně hledá Český olympijský výbor dobrovolníky na pomoc při pořádání.

V Paříži je naplánováno slavnostní zahájení na pátek 26. července. Česko však pořadatelskou zemi předběhne svým slavnostním ceremoniálem o jeden den „Zahájení v Čechách je naplánováno na čtvrtek 25. července a sledovat ho budou moci diváci po celém Česku, protože jej bude Česká televize přenášet v hlavním vysílacím čase. Jak krásné jezero a okolí tu máte, se tak dozví lidé po celém Česku, věříme, že to v otázce turismu velmi pomůže regionu,“ uvedl místopředseda Českého olympijského výboru Libor Varhaník.

Už samotná zpráva, že na břehu jezera Most bude stát replika Eiffelovy věže vyrobená z komponentů na 3D tiskárně, obletěla nejen Českou republiku (psali jsme ZDE). „Tu zprávu zachytila média i ve Francii,“ doplnil Libor Varhaník.

Co bude festival u břehu jednoho z nejčistších jezer nabízet? „Přivítáme úspěšné olympioniky, kteří po příletu z Paříže zamíří rovnou sem do Mostu, aby se mohli přivítat s fanoušky. Návštěvníci festivalu budou moci sledovat zápolení našich sportovců, ale i si sami vyzkouší nejrůznější sporty, a to ty tradiční i méně tradiční. V nabídce je zatím dvaapadesát sportovních odvětví,“ dodal místopředseda Českého olympijského výboru. Naplánovány jsou také koncerty, připraveno je několik turnusů příměstských táborů. „V lednu se vypsalo několik turnusů a ještě týž měsíc byla jejich kapacita kompletně naplněna,“ podotkla Naďa Černá, manažerka olympijského festivalu. Ambasadory festivalu v Mostě jsou oštěpařka Barbora Špotáková a skifař Ondřej Synek.

O zapojení do olympijského festivalu jedná Český olympijský výbor třeba s městskou knihovnou, nemocnicí i muzeem. Vyhlášena je také výtvarná soutěž. Žáci soutěží ve dvou kategoriích (první a druhý stupeň základních škol) a mohou využít několika výtvarných technik, tedy kresbu a malbu, grafiku a počítačovou grafiku, případně kombinovanou techniku. Termín odevzdání prací je 31. května. Podrobnosti k soutěži najdete ZDE.

Co kromě velké návštěvnosti a medializace Most získá? V olympijském areálu zůstanou i po olympijském festivalu některá sportoviště. Jisté je to v případě skateparku a beachvolejbalového hřiště. Na jezeře vznikne molo ve tvaru olympijských kruhů.

Ubytovat se při festivalu můžete i ve speciálních olympijských týpí. Foto: jip

U jezera bude také možnost ubytovat se ve stanovém městečku. Během osmnácti dnů přijede do Mostu obrovské množství lidí. „V sousedním Sasku už budou mít děti školní rok, chystají se sem k jezeru tedy i celé školní kolektivy. Fanoušci budou přijíždět z celého Česka, proto připravíme například i manuál, abychom přijíždějící informovali, jak se do Mostu dostat nejlépe vlakem a z nádraží se přemístit k jezeru," poznamenala tisková mluvčí Českého olympijského výboru Veronika Linková.

K uspořádání takovéto akce je zapotřebí mnoho dobrovolníků, které Český olympijský svaz aktuálně hledá. Dobrovolníci se mohou těšit na setkání se slavnými sportovci, dostanou také olympijskou kolekci pro dobrovolníky od společnosti ALPINE PRO. „Hledáme nadšence, kteří mají rádi olympijské hry, sport a dobrou náladu a pomůžou nám zorganizovat Olympijský festival u jezera Most. Minimální požadovaný věk je 17 let a rádi přivítáme do party také aktivní seniory, stejně tak studenty v rámci praxí. Náplní práce dobrovolníků bude organizace programu na sportovištích, s koordinací Olympijských táborů pro děti nebo s interaktivní digitální výstavou věnovanou olympijským hodnotám. Více se dozvíte ZDE, nebo prostřednictvím e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.," vyzývá veřejnost mluvčí.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru