Foto: Zoopark Chomutov/Miroslav Brtnický
Zajímavosti

Chomutov – Chomutovský zoopark má opět obrovský důvod k jásotu. Po únorové radostné zprávě z výběhu rosomáků hlásí zoopark další vzácný přírůstek. Začátkem dubna se narodilo mládě páru oblíbených charz žlutohrdlých.

Chovatelé chtějí rodičům dopřát co nejvíce klidu, dočasně je proto omezený přístup k expozici.

Zatímco trojice malých rosomáků už neohroženě dovádí ve výběhu a baví návštěvníky, malá charze jsou teprve tři týdny a na místě je tak velká opatrnost. Chovatelé dokonce uzavřeli hlavní přístup k expozici včetně vyhlídky a pár z druhého výběhu přesunul do zázemí. „Chceme, aby se především matka cítila v bezpečí a byla v klidu,“ vysvětluje ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Obezřetnost je pochopitelná. Mládě charzy žlutohrdlé se v zooparku narodilo naposledy v roce 2012, tehdy ovšem po čtyřech měsících uhynulo. Úspěšný odchov se datuje ještě o dva roky zpět, povedl se v roce 2010. Pro charzu – maminku je to navíc její první mládě. „I naši chovatelé tráví u výběhu minimum času. Dá se to počítat na minuty,“ potvrzuje opatrné našlapování kolem charzí rodinky vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Pásky a cedule s nápisem “Dočasně uzavřeno, potřebujeme klid“ budou u expozice viset ještě několik týdnů. Chovatelé si chtějí být jisti, že návštěvnický ruch nebude mít vliv na odchov mláděte. „Máme z narození charzy ohromnou radost a rádi se o ni s návštěvníky podělíme. Teď ale prosíme, aby omezení respektovali a drželi palce, ať malá charza roste a sílí, jak je potřeba,“ doplnila ředitelka Fryčová.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru