Foto: Botanická zahrada Teplice
Výlety

Teplice – Botanická zahrada v Teplicích opět přichází s novou krátkodobou výstavou.  V rámci východoasijské sezóny nelze opomenout tvory, kteří jsou pro východní Asii velice příznační. Nejsou to pandy, ani tygři… jsou to plazi. Někdo se jich štítí, někdo je jimi fascinován, nikdo jim však nemůže upřít určité tajemno a exotiku, kterou oplývají bez ohledu na to, odkud pocházejí. A proto jim Botanická zahrada Teplice věnuje celou výstavu právě plazům.

A protože plazy nechtějí v botanické zahradě vnímat jako pekelné démony z hlubin země, výstava nese název Plazí se to! Chladnokrevně, ale s láskou.

„Chladnokrevnost v názvu pochopitelně neznamená absenci soucitu, jak bychom to mohli vnímat u lidí. Plazi jsou totiž studenokrevní, což v podstatě znamená, že mají nestálou tělesnou teplotu, která se odráží od teploty jejich okolí. S tím rovněž souvisí jejich metabolismus a mimo jiné i pohyb. V teplém počasí se pohybují výrazně rychleji než ve studených podmínkách,“ říká kurátor zahrady Jan Ptáček.

Výstava potrvá od 10. září 2024 do 6. října 2024. Organizuje ji Botanická zahrada Teplice ve spolupráci s institucí REPTILclub a s odborníkem a specialistou na plazy Jardou Forejtem, který do zahrady dodá své jedinečné exponáty. Bude se jednat o nejrůznější druhy hadů, ještěrek či gekonů. Pan Forejt, coby znalec problematiky, bude návštěvníkům 28. září a 6. října k dispozici v rámci komentovaných odborných prohlídek pro veřejnost.

„Svět plazů vnímáme jako jakoukoliv součást přírody. A protože jakousi pomyslnou misí naší zahrady je přiblížit přírodu jak dospělým, tak dětem, budou mít základní i střední školy a další vzdělávací instituce možnost zaregistrovat si svůj vlastní termín odborné komentované prohlídky exkluzivně pro své žáky. Ti pak kromě toho, že spatří plazy naživo, budou mít možnost mnohem více porozumět tomuto tajemnému světu šupin,“ nechává se slyšet ředitel zahrady Petr Šíla.

Školy, které budou mít zájem objednat se na odbornou komentovanou prohlídky, si můžou rezervovat termín zde.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru