Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi. Zdroj: ASPEN.PR
Výlety

Česko – Poslední zářijový víkend není letos sice prodloužený státním svátkem, ale i tak nabízí spoustu zajímavých příležitostí pro výlet do přírody či na zajímavou akci. Anytime přináší několik tipů, kam vyrazit a užít si krásný víkend naplno.

Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi, 27. – 29. září 2024

Národní svatováclavská pouť svým prvním ročníkem v roce 2003 navázala na staleté tradice velkých staroboleslavských poutí a slavností svatováclavského milénia v roce 1929. Poutní slavnost, konaná v centru Staré Boleslavi každoročně 28. září, se stala hlavní událostí státního svátku Dne české státnosti. Do Staré Boleslavi spolu s představiteli církve a státu přivádí tisíce poutníků a vedle duchovního společenství je oblíbenou příležitostí k setkání při kulturních programech a lidové zábavě. Návštěvníky čeká bohatý duchovní i doprovodný program. Duchovní program: pátek 19:00 příjezd relikvie sv. Václava před areál baziliky sv. Václava ve Staré Boleslavi, následuje Svatováclavský koncert a nešpory. Sobota 7:30 a 8:30 mše svaté v bazilice sv. Václava, 10:00 poutní mše svatá na Mariánském náměstí. 14:00 modlitba za národ u Palladia země české v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a další program až do večera. V sobotu pak také bohatý kulturní program: svatováclavské tržiště s ukázkami řemesel, lovecká a sokolnická expozice, divadelní a hudební představení na více místech Staré Boleslavi.

Depo Street Food Market v Plzni, sobota 28. září

Nevařte a přijďte hladoví, to jsou dvě základní pravidla úspěšné návštěvy festivalu jídla. Vaše chuťové buňky uspokojí mistři street foodu, tedy rychlého, ale z kvalitních surovin připraveného jídla. Těšit se můžete na burgery, hot dogy, exotické kuchyně i na sladké tečky. Oblíbený festival pouličního jídla DEPO Street Food Market provoní areál plzeňské Kreativní zóny DEPO 2015 lákavými vůněmi lahůdek z bister a food trucků s rychlým a chutným jídlem. Na milovníky dobrého jídla čeká pestrá ochutnávka zajímavostí, známé z pouličních občerstvení z celého světa. Přijďte ochutnat kvalitní hamburgery, hotdogy, sladké i slané palačinky, ale i vegetariánské a bezlepkové pokrmy. Zaujme jistě i stánek s belgickými hranolky, štrůdly či tortilami. Vedle jídla potěší vaše chuťové buňky také lahodná káva, zmrzlina a další laskominy.

Bramborová sobota na Zubačce, Jizerské hory a Krkonoše, sobota 28. září

Tradiční bramborové hody na Zubačce s bohatým programem proběhnou v Kořenově a na trati mezi Tanvaldem a Harrachovem. Čekají vás dobroty z brambor a zvláštní jízdy s ozubnicovou lokomotivou. Zvláštní vlaky na Zubačce vyjedou mezi Tanvaldem a Harrachovem. Jízdenky do zvláštních vlaků koupíte v den akce v předprodeji na nádraží v Tanvaldě nebo přímo ve zvláštních vlacích. Budete odbaveni historickými lepenkovými jízdenkami i průvodčími v historických uniformách. Na nádraží v Kořenově bude připraveno bohaté občerstvení nejenom z brambor. V Kořenově také můžete navštívit Muzeum ozubnicové dráhy a Výtopnu Kořenov se svézt vláčkem Důlní železnice či historickým autobusem na Jizerku nebo do Příchovic. Ve směru od Liberce se na Zubačku můžete vypravit historickou tramvají a historickým autobusem. Boveraclub vypraví na trať mezi Libercem a Jabloncem historickou tramvaj, mezi Jabloncem, Tanvaldem a Kořenovem pojede historický autobus. Výlet můžete spojit s procházkou po Jizerských horách či Krkonoších.

Svatováclavská perníková tlačenice v Perníkové chaloupce Pardubice, sobota 28. září

Království perníku pod hradem Kunětická hora u Pardubic ve státní svátek svatého Václava 28. září 2024 představí výsledky svého devatenáctiletého historického výzkumu i sbírkové a dokumentační činnosti. Komunitní zážitkový program s podtitulem "Jako do jiné země za hranice všedních dnů!" na motivy známých pohádek, literárních děl a filmů, přičemž bývají parodovány i státní byrokratické procedury. Zatímco některé aktivity jsou určeny všem účastníkům zážitkového programu, pouze cizinci a domorodci v rolích Jeníčka nebo Mařenky mohou navštívit paní Ježibabu v Perníkové chaloupce, která předvádí, jak se perníky pekly tradičním způsobem od středověku do 19. století, a u které si mohou vyprosit speciální perníček s přidanou hodnotou medových zážitků. Při Svatováclavské tlačenici perníku si také každý bude moci staré řemeslo vyzkoušet: vytlačit, vykrojit a upéci staročeský perníček – třeba právě ten s motivem českého krále. Výlet můžete spojit s výstupem na Kunětickou horu, odkud je krásný výhled nejen na Pardubice a Hradec Králové, ale i vzdálenější Krkonoše, Orlické hory a Železné hory. 

Výlet si můžete užít i v případě, že nemáte vlastní auto. Lze zvolit příjemnou variantu v podobě zapůjčení sdíleného moderního vozu od Anytime carsharing. Zde si v aplikaci stažené do mobilního telefonu můžete vybrat nejbližší zaparkovaný vůz včetně kombíků a můžete na výlet vyrazit okamžitě. Na léto jsou navíc připraveny speciální tarify, například půldenní, jednodenní či třídenní.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru