REKLAMA
Už samotný příjezd vozu lákal pozornost. V pátek 12. 7. 2024 bude představen veřejnosti oficiálně. Foto: město Jirkov
Co se chystá

Jirkov – Obyvatele Jirkova v pátek odpoledne čeká slavnostní akce. Po náročných přípravách bude dnes veřejnosti představen zrestaurovaný salonní vůz principála Karla Kludského mladšího. Jde o jedinečný kousek, který bude Jirkovanům připomínat, že jeden z nejslavnějších cirkusů v Evropě vybudovala rodina Kludských pocházejících z tohoto města. 

Někdo by salonní vůz nazval jednoduše maringotkou, ale to by byla potupa. Srovnání tento kousek, vyrobený na zakázku v německém Hannoveru v roce 1929, snese  snad jen s vagonem prezidenta Masaryka. 

Pětipokojový salonní vůz s výsuvnou verandou vrátila do původní podoby firma Restaurátorské ateliéry Bárta z Hořic v Podkrkonoší, která před dvěma lety vyhrála výběrové řízení na jeho rekonstrukci. Salonní vůz dokázala uvést do stavu, v jakém byl v době největší slávy cirkusu, kdy v ní přebýval i úřadoval jeho ředitel Karel Kludský.

Principál Karel Kludský byl nejslavnějším obyvatelem Jirkova první poloviny 20. století. Neodmyslitelně patří k minulosti Jirkova. Od chvíle, kdy Jirkov v roce 2019 zchátralý vůz získal za 600 tisíc korun, se snažil tomuto unikátu vrátit původní vzhled. Zrestaurovaný salonní vůz teď čeká nová etapa jeho existence. Umístěn je před informační centrum a bude sloužit k prohlídkám nejen jirkovským občanům, ale také turistům a návštěvníkům města. Stane se součástí prohlídkového okruhu, který zahrnuje i městskou věž a historické jirkovské podzemí. 

Díky přístavbě, která bude Kludského salonní vůz chránit před nepřízní počasí, bude vůz sloužit k prohlídkám další desítky let. Foto: město Jirkov

Vůz je umístěn do speciálního, proskleného a klimatizovaného pavilonu, který město nechalo vyrobit na míru. Spolehlivě jej ochrání před nepřízní počasí i před případným vandalismem. Výstavba pavilonu pro salonní vůz spolkla z městské kasy téměř 7,9 milionu korun, náklady na restaurování samotného vozu přesáhly 5,5 milionu. 

Vůz restaurovali pracovníci firmy Restaurátorské ateliéry Bárta z Hořic v Podkrkonoší. Ti dohlíželi i na jeho převoz a umístění do klimatizované přístavby. Foto: město Jirkov

V čem byl Kludského salonní vůz unikátní, a také že Karlova maringotka měla své identické dvojče, připomněl znalec místní historie Michal Bečvář: „Kludští chtěli vozy prestižní, srovnatelné třeba s vagonem prezidenta Masaryka. Chtěli vozy luxusně zařízené a přebohatě zdobené. Bratři proto vozy objednali u firmy Buschbaum působící v německém Hannoveru. Ta vyrobila skvosty s pěti místnostmi včetně koupelny, vozy vybavené centrálním topením a rozvodem studené vody a výsuvnou prosklenou verandou."

Podle historika si však rodina Kludských své na míru postavené vozy dlouho neužila. „Rudolfův vůz byl údajně prodán krátce po zániku cirkusu v roce 1934, jenže není známo, jaký byl jeho osud. Po odchodu bratrovy rodiny do Vídně zůstali Karel Kludský s manželkou Elsou ve vile ve Vinařické ulici sami. Tam je zastihl konec války. V roce 1954 byl ve vile Kludských umístěn prapor pohraničního vojska. To už Karel s Elsou žili v domku u vinařické návsi, kam je jirkovští funkcionáři z kraje 50. let vystěhovali. Do Vinařic se přesunuli se salonním vozem zapřaženým za traktorem."

Dobový snímek. Zdroj: město Jirkov

Po smrti manželů se ze salonního vozu ztratila část mobiliáře. V roce 1977 byl dle ústních zdrojů prodej vozu zprostředkován Václavu Kočkovi, na konci 60. let organizátorovi Matějské pouti, ale maringotku Kočka nepřevezl do Prahy, nýbrž do Plzně. „Co se poté s vozem dělo, není jasné. V roce 1980 jej do vlastnictví získal Jan Štefan, který vůz koupil od dalšího cirkusového klanu, tentokrát od Berousků. Z parkoviště v Praze-Braníku jej nechal traktorem převézt na svoji zahradu na pokraji Prahy, u ruzyňské železniční stanice. Vůz byl údajně v dezolátním stavu, s dírami v trupu, se zkroucenými rámy okýnek a shnilou konstrukcí. Jen nábytek zůstal takřka nedotčený a ani po půl století neztratil lesk," připomíná Michal Bečvář.

Jan Štefan se roky snažil zachránit z vozu, co se dalo. Aby nepodléhal vlivům počasí, zastřešil jej vlnitou lepenkou. Některé jeho zásahy však měly pro salonní vůz spíše opačný efekt. Foto: město Jirkov

Přes všechny peripetie, kterými si vůz prošel, se dochovalo v poměrně dobrém stavu původní vybavení. Zdroj: město Jirkov

O unikátní vůz neztrácela zájem média ani Národní muzeum v Praze, které chtělo vybudovat v Kludského vile v Jirkově celostátní expozici cirkusového umění. Salonní vůz Karla Kludského mladšího měl být jeho součástí. Majitel však nechtěl vůz za nic prodat, okolnosti jej k tomu přiměly až v roce 2019, kdy na podzim jirkovští zastupitelé schválili jeho nákup.

Přípravy na restaurování vozu zastavila pandemie koronaviru, restaurátoři také opakovaně požádali o prodloužení termínu na odevzdání díla, v čemž jim ale radnice vždy vyhověla. Podle starostky Dany Havlátkové Jurštakové to bylo jen k dobru věci.

Vůz prošel náročnou renovací. Výsledky úžasné práce si budou moci prohlédnout zájemci v rámci prohlídkového okruhu, který zahrnuje i městskou věž a historické jirkovské podzemí. Foto: město Jirkov

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru