REKLAMA
Dramaturg Jiří Janků a režisér Petr Svojtka při čtené zkoušce. Foto: Tomáš Branda
Co se chystá

Most - Městské divadlo v Mostě uvede v pátek 18. října 2024 pátou premiéru letošní sezony, jde o hru Neperte se, prosím vás! Čeká vás brilantně napsaná vztahová komedie o dědictví, které padlo do (ne)správných rukou.

„Děti moje, než vyslechnete moji poslední vůli, vzpomeňte si na slova, která vám opakovala vaše matka ode dne, kdy jste se narodili: Prosím vás, neperte se…!“ Tři sourozenci se setkají v advokátní kanceláři, aby si vyslechli otcovu poslední vůli. Tak začíná skvělá komedie Neperte se, prosím vás! izraelského dramatika Gura Korena.

Ben, hvězda dětských show o bezpečnosti silničního provozu, Abigail, ztahaná pracující matka samoživitelka a nejstarší Moše, věčně zadlužený hipík. Jak už to bývá, sourozenci mezi sebou mají všelijaké spory, a tak nepřekvapí, že důrazným přáním jejich zesnulého otce v poslední vůli je, aby se jeho děti měly rády a nehádaly se. Překvapivé však je, že největší díl dědictví má získat jakási tajemná Nina Yablonsky, k níž byl otec neobvykle štědrý na úkor svých dětí…Není to jen velký podvod otcova advokáta? A kdo je sakra ta Nina Yablonsky?

Podaří se ji vypátrat a přesvědčit, aby se své části dědictví vzdala?

Korenův text je vtipný, dobře "vyrobený" a především empatický. Popisuje neblaze známou skutečnost, kterou je dědické řízení (v tomto případě o majetek i peníze), jež mezi sourozence vnáší vleklé hádky a dohady o tom, kdo dostal víc a kdo míň, kdo neměl dostat nic, komu bylo ukřivděno, komu bylo cosi slíbeno atp. Pokud sourozenci nejsou schopni tuto mezní situaci vyřešit, často se jejich konflikt vleče celé roky, někdy až do smrti. Diváka u Korenovy „lidské komedie“ skoro napadá, že nejlepší je nic nedostat a nic nemít. Jenže krev není voda, a tak mostečtí diváci zůstanou do poslední chvíle napnuti, jak sourozenci Abigail, Moše a Ben nastalou situaci vyřeší.

V režii zkušeného Petra Svojtky se Korenova skvělá hra promění v inscenaci určenou všem, kteří mají rádi chytré komedie bez bulvárních povrchností a stereotypů.

Slovo dramaturga

Česká divadla dosud uvedla čtyři inscenace her Gura Korena. Poprvé to bylo v roce 2018, kdy Městské divadlo Kladno v režii Jiřího Š. Hájka a v překladu Zuzany Joskové nastudovalo hru The Disabled  pod názvem Neúp!ní. Tatáž hra se pak v roce 2022, ovšem pod názvem Fantastické divadlo, objevila v Moravském divadle Olomouc v režii Terezy Říhové a o rok později také ve Východočeském divadle v Pardubicích v režii Petra Novotného. V roce 2021 měla českou premiéru inscenace hry Neperte se, prosím Vás! v režii a překladu Petra Svojtky v pražském divadle Palace.

Gur Koren je současný izraelský dramatik a scénárista, jehož hry se v posledních letech i díky spolupráci a přátelství s režisérem Petrem Svojtkou a dramaturgem Jiřím Janků začaly objevovat na prknech českých divadel.  

Gur Koren / NEPERTE SE, PROSÍM VÁS!

  • Režie: Petr Svojtka
  • Překlad z hebrejštiny do angličtiny: Elad Atrakchi
  • Překlad z angličtiny: Petr Svojtka
  • Dramaturgie: Jiří Janků
  • Scéna a kostýmy: Veronika Watzková
  • Hudba: Vladimír Nejedlý
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru