Jirkov – Potřetí v tomto roce jirkovský turistický oddíl mládeže Stopaři opět roztopí svoji A-TOMovu Pecku. Repliku barokní pece, kterou si vlastníma rukama dle návodu v knize v roce 2022 začali stavět a v roce 2023 ji úspěšně dokončili, přesně v pravé poledne zaplní první várka chlebů. Přinést vlastní chléb k upečení může každý!
To však bývá výjimkou, většina návštěvníků spoléhá na um oddílového vedoucího Jiřího Černera a jeho svěřenců, kteří každý měsíc připraví na pečení tři várky chlebů po 40 kusech. „Kvásek se samozřejmě krmí každé dva dny, hlavní práce začíná v pátek, kdy si musíme připravit rozkvas, a to hodně, nejrušněji je tu ale v sobotu od rána, kdy se připravují tři várky těsta, každé kyne jinak rychle. Vše děláme ručně, tak jako kdysi," poznamenal Jiří Černer, alias Červenáček.
Na zahradu u klubovny turistického oddílu ve Školní ulici v Jirkově přicházejí první zvědavci právě v poledne, aby viděli, jak se chléb do rozpálené pece sází. „Nejvíc lidí ale přijde v jednu hodinu odpoledne, kdy vidí, jak vyndáme první várku a sázíme druhou," dodává Jiří Černer. Zájemci si pak odnáší chléb domů. Za kolik? „Neprodáváme. Je to dobrovolný příspěvek. Někdo vhodí dvacku, jiný stovku," podotýká vedoucí. Když se mimochodem podíváte při farmářských trzích, kolik stojí řemeslný chléb, stovka je částka, na níž se většinou začíná.
Všech 120 chlebů se vždy udá. Ty, které totiž zbývají, si odnesou domů děti z klubovny, nic ne nevyhazuje, žádná práce nepřijde na zmar.
Také je možné opět býti s TOMíky v klubovně, kde je k dispozici čaj, káva, pivo, limo a jiné. Po domluvě je možné pečení masa k nedělnímu obědu. Maso si doma připravíte a k TOMíkům jej donesete v pekáči, ti se pak o vložení do pece samozřejmě postarají.