Oceněný Hruškový sirup je uvařen z hrušek z kláštereckých sadů. Je hustý, sladký a skvělý na limonády. Každý si jej ředí dle chuti, výrobce David Netolický radí ředit jej v poměru 1:10. Foto: jip
Lidé

Chomutov – Jsou to dva týdny, kdy se chomutovská rodinná firma Perfectly Delicious může chlubit certifikátem Regionální potravina Ústeckého kraje uděleným hruškovému sirupu. Pro Davida Netolického, který sirup vaří, je to sice práce navíc s polepem lahviček lahodného sirupu, ale je to zároveň velká odměna za jeho píli.

Společnost Perfectly Delicious není na trhu dlouho, ale už stihla posbírat řadu ocenění i ve světě. Kromě již zmíněného označení Regionální potravina společnost uspěla i na mezinárodní soutěži v Anglii. „Třeba letos jsme si přivezli dvě stříbrné medaile a jednu bronzovou, a to pro marmeládu s čokoládovým pomerančem, mandarinku s mochyní a limetku s bergamotem,“ může s pochlubit David Netolický. Přitom jeho původní podnikatelský záměr byl úplně jiný. „Chtěl jsem péct bábovky, ale nemám na to papír – nejsem pekař. Tak jsem se rozhodl pro marmelády, to je volná živnost,“ vypráví sympatický mladý muž.

Letošní ocenění nejsou první – už v roce 2020 zaujala firma Perfectly Delicious na mezinárodní soutěži v Anglii s marmeládou Grapefruit s hořcem. Foto: jip

Vařit marmelády začal před šesti lety doma ve své kuchyni stylem pokus-omyl. „Už to máme vyladěné, ala samozřejmě každý rok hodně záleží na ovoci,“ podotýká. Ovoce jako hrušky, jablka, švestky a jahody nakupuje v okolí Chomutova, například v kláštereckých sadech, ale exotičtější kousky mu dováží kamarád z celé Evropy. „Dá se tu sehnat i angrešt, ze zahrádek borůvky či ostružiny,“ dodává.

Zákazníci mají rádi méně běžné kombinace. Foto: jip

Takové ty klasické české marmelády ale u Perfectly Delicious moc nehledejte. „Máme samozřejmě i klasickou jahodovou či meruňkovou, ale naši zákazníci naopak velmi rádi experimentují a ochutnávají nezvyklé kombinace. Vařím citrusové s hořcem, grep, který vyhrál zlatou medaili v Anglii, ale třeba i ostružiny s pivem a čokoládou. Láká i dračí ovoce s angreštem, či moruše. To se lidem líbí, nicméně třeba právě moruše se těžko shání. Jsem malý výrobce, takže vyprodukuji desítky skleniček. U běžnějšího ovoce maximálně stovky,“ vysvětluje David Netolický. Kde hledá inspiraci? Například v alkoholu: „Ochutnám někde něco zajímavého a hned přemýšlím, s čím by to šlo nakombinovat.“ Také čte různé recepty a ochutnává marmelády při cestách po Evropě.

Nově nese označení Regionální potravina Hruškový sirup. Na skleničkách je už i nálepka. Foto: jip

Aktuální nositel označení regionální potravina hruškový sirup není prvním výrobkem, který toto výsostní ocenění nosil: „Získali jsme ji už pro džem švestky s portským – té jsme určitě za těch pár let prodali stovky.“

Firma Perfectly Delicious se může pochlubit označením rodinná – zatímco David Netolický marmelády a sirupy vaří, maminka Hana s tatínkem Stanislavem jezdí po trzích a domácí výrobky prodávají. Jezdí na farmářské trhy spíše mimo Chomutov – do Mostu, Litvínova, Ostrova nad Ohří, Karlových Varů, Krásného Dvora a Rožmitálu pod Třemšínem.

David Netolický je z Chomutova. Se svými domácími výrobky sbírá ocenění v Česku i ve světě. Pro své marmelády, sirupy a džemy odebírá i místní ovoce. Foto: jip

Novinkou také je, že jsou výrobky k dostání ve výdejním automatech – jeden je za Kadaní u statku Jezerka a jeden se nachází u silnice I/13 u motorestu Ušák.

Protože se blíží letní sezóna, roste zájem o koktejly, i ty alkoholické. Milovníci těchto nápojů by měli zpozornit, protože i pro ně se v Perfectly Delicious najdou doslova perly. „Máme například kouzelný mátový sirup. V něm je vylisovaná kytička, které se říká motýlí květ. Ona udělá pěknou modrou barvu, ale když do toho přidáte citrusy, ať už limety, či citrony, tak to zfialoví. A dá se s tím samozřejmě kouzlit jak v alkoholickém koktejlu, tak v nealkoholickém, takže si s tím dost vyhrajete i s dětmi,“ podotýká David Netolický.

S tímto sirupem se dá doslova kouzlit. Foto: jip

Sklad skrývá desítky skleniček s lahodnými sirupy i marmeládami. Perfectly Delicious jsou malovýrobnou. Foto: jip

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru