Ústecký kraj – O značku Regionální potravina se v Ústeckém kraji utkalo 52 místních výrobců s 259 produkty. Mezi nominovanými výrobky je například Kváskový chléb od výrobce Fokus Labe, Pečená paštika ve slanině od Jaroslava Durčeka a Litoměřický pršut z pršutérie od výrobce Pršutérie Chovaneček.
Odborná komise se sešla v Litoměřicích a značku Regionální potravina Ústeckého kraje navrhla pro rok 2024 udělit těmto výrobkům:
- Pečená paštika ve slanině, Řeznictví & bistro Jaroslav Durček
- Litoměřický pršut z PRŠUTÉRIE®, PRŠUTÉRIE® Chovaneček
- Tvaroh tučný bio, Farma U Sluníček Heřmanov
- Kefír, Minimlékárna pod Řípem
- Kváskový chléb, Fokus Labe
- Medový dort bez mouky, Cukrárna Adamant Krupka
- Hruškový sirup, Perfectly Delicious
- Karlátka BIO sušené švestky s peckou od Švestkové dráhy, Farma U Švestkové dráhy
- Med květový z Českého Středohoří, Včelí farma Lovosice
Soutěž má devět kategorií, patří k nim i cukrářské výrobky včetně cukrovinek. Foto: Ústecký kraj
V Hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Ústeckého kraje.
Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci akce Výstava Zahrada Čech v Litoměřicích v pátek 13. září.
Foto: Ústecký kraj