REKLAMA
Digitální dvojče zatím funguje v kralupské rafinérii. Dostanou jej i ostatní provozy společnosti ORLEN Unipetrol. Foto: ORLEN Unipetrol
Litvínov

Kralupy nad Vltavou – Rafinerská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol pokračuje ve svém plnění závazku modernizace výrobních technologií. Nejnovějším projektem z oblasti digitalizace je implementace projektu nazvaného Digitální dvojče do své rafinerie v Kralupech nad Vltavou. Díky investici za bezmála 50 milionů korun je možné zrcadlit reálný provoz ve virtuálním prostředí, čímž dojde ke zefektivnění výrobního procesu a zjednodušení plánování výroby.

Digitální dvojče je počítačový program založený  částečně na umělé inteligenci a strojovém učení, který využívá data z reálného světa k vytvoření simulace, ve které dokáže předpovědět, jak bude proces fungovat. Skupina chce zrcadlení výrobních jednotek pomocí digitálního dvojčete implementovat také do svých dalších výrobních lokalit.

„Digitalizace všech segmentů je jednou z klíčových oblastí strategického rozvojového plánu skupiny ORLEN Unipetrol a její transformace směrem k udržitelnosti a emisní neutralitě. Nové principy a digitální řešení zavádíme nejen ve výrobě, ale napříč všemi procesy v rámci celé naší skupiny. Implementace projektu Digitální dvojče, který využívá nástroje umělé inteligence a strojového učení, nám významně napomůže zvýšit bezpečnost a efektivitu výroby,“ říká Mariusz Wnuk, předseda představenstva skupiny ORLEN Unipetrol.

Princip fungování digitálního dvojčete spočívá v zrcadlení reálného výrobního procesu v reálném čase do virtuálního prostředí, ve kterém je možné simulovat postupy, které operátor plánuje implementovat do reálném provozu. Nasimulováním postupu nejdříve ve virtuálním prostředí digitálního dvojčete operátor ověří jeho efektivitu a teprve po kontrole a vyhodnocení účinnosti a bezpečnosti plánovaného technologického zásahu přechází k jeho implementaci v reálném prostředí. Vytvořením digitálního obrazu výrobního procesu a ověřením efektivity plánů na něm tak dojde ke snížení chybovosti způsobených implementací přímo do reálného provozu a zvýšení efektivity produkce.

V počítačovém programu digitálního dvojčete, které je virtuální replikou reálného provozu technologického celku jednotky fluidního katalytického krakování (FCC) v kralupské rafinerii, probíhá v současnosti proces zvaný „Ladění modelu“. Program bude pokračovat v testovacím období dalších několik měsíců a následně bude zařazen do ostrého provozu. Díky zrcadlení technologického procesu v reálném čase je možné nanečisto ověřit technologické procesy a nastavit optimální způsob jejich provozu a současně včas odhalit potenciální provozní odchylky.

Skupina ORLEN Unipetrol do roku 2030  plánuje do digitalizace vynaložit až pět miliard korun. Nové principy a digitální řešení zavádí postupně ve výrobní, obchodní, logistické i administrativní sféře. Digitalizace je součástí je postupné transformace směrem k udržitelnosti, cirkulární ekonomice a bezemisní budoucnosti.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru