Inverzní charakter počasí nekončí, čeká nás celodenní šeď
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - Předpředposlední listopadový pracovní týden začne tam, kde ten předchozí skončil – pod inverzní oblačností. Taktéž v pondělí 12. listopadu totiž bude pokračovat pozvolný příliv teplého vzduchu od jihu, pročež je více než pravděpodobné, že se navzdory nedělnímu večernímu vyjasnění Mostecko znovu ocitne pod diktaturou oblaku nízkého patra.

Nejpravděpodobnějším scénářem je to, že mezi ránem a plus minus 16. hodinou bude zataženo, posléze by se stratus mohl rozpustit, což je ale vzhledem k současnému termínu západu slunce poněkud nešťastné načasování. Srážky stejně jako v předchozích dnech žádné. Nejvyšší odpolední teploty mezi 8 až 12 °C, ráno v minimu okolo 3 až 5 °C.

V úterý 13. listopadu se směrovky všech anemometrů (větroměrů) začnou stáčet k západu, důvodem jest tlaková výše migrující z jižní Francie do střední Evropy. Aktualizace neboli přestavba povětrnostní situace se podepíše na nízké inverzní oblačnosti – v ranních a dopoledních hodinách nejspíše znovu bude strašit na mosteckém nebi, nicméně poté (kolem poledne), jak se započne prosazovat řečená oblast vyššího tlaku, zhyne. Azuro se přesto nechystá, jelikož dorazí nevýrazná fronta. Večerní a rovněž noční obloha se však tváří naprosto jasně, podmínky pro pozorování hvězd tím pádem vypadají skvostně. Srážková činnost stoprocentně pasivní, jen v Krušných horách nepřekvapí pár dešťových kapek – doslova. Nejvyšší odpolední teploty mezi 8 až 12 °C, ráno v minimu okolo 3 až 5 °C.

Ve středu 14. listopadu se správcem mosteckého vzdušného prostoru stane výše citovaná anticyklóna, díky čemuž se Mostečané konečně dočkají slunečních paprsků. S jasnou až skoro jasnou oblohou lze počítat po celou noc, jitro a dopoledne, počínaje odpoledním časem by bohužel mělo dojít k přibývání mraků vysokého patra. Nejvyšší odpolední teploty mezi 7 až 11 °C, ráno v minimu kolem 1 až 3 °C.

Ve čtvrtek 15. listopadu návrat k jižnímu vánku – usměje-li se na Most a spol. počasové štěstí, čtvrteční den bude hýřit slunečními paprsky (pomineme-li tu vysokou oblačnost), v opačném případě obnovení inverzního mordoru. Tak jako tak srážkové úhrny čistě nulové. Nejvyšší odpolední teploty mezi 7 až 11 °C, ráno v minimu okolo 2 až 4 °C.

Vzdálenější dny pro tuto chvíli vypadají stejně – buď celodenní bílošedá šeď, nebo slunce. V každém případě denní maxima mezi 6 až 10 °C.

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru