Počasí jako na houpačce: Led teď roztaje, bílá zima zatím nehrozí
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Období od 3. do 6. prosince 2018 bude dosti proměnlivé – po pondělním citelném oteplení se vzápětí znovu začne ochlazovat, aby se následně zas oteplilo. Ladovská zima tedy v nejbližší budoucnosti rozhodně nehrozí.

V pondělí 3. prosince se ke slovu dostane západní proudění zprostředkované jižní stranou tlakové níže se středem nad Skandinávií. Západoevropským zemím dělalo společnost už o 1. adventní neděli a na mnoha místech bylo rekordní teplo (například na západě Německa až 16 °C). Na Mostecku se na startu nového týdne teplotám přes 15 °C chtít nebude, ale i tak budou hodnoty (silně) nadprůměrné – nejvyšší odpolední teploty mezi 8 až 12 °C. Ráno v minimu kolem 2 až 6 °C. Sluneční paprsky se nám bohužel opět vyhnou obloukem, oblaka budou dominovat po celý den s tím, že občas sprchne.

V úterý 4. prosince se vítr přechodně mírně stočí k severozápadu, jinými slovy dorazí ochlazení. Nebude však příliš razantní, vždyť nejvyšší denní teploty pobudou mezi 4 až 8 °C. Ráno v minimu 2 až 6 °C. V průběhu noci se může na chvíli vyjasnit, avšak ráno tak jako tak dojde k obnově oblačna až zatažena. To se na Mostecku zdrží až do odpoledních hodin, kdy se pozvolna změní na polojasno, v pozdních večerních hodinách až na jasno/skoro jasno. Především v Krušných horách se vyskytnou přeháňky – v noci dešťové, poté sněhové.

Ve středu 5. prosince do českého vzdušného prostoru zabrousí střed tlakové výše, ale moc dlouho se v něm nezdrží, neb už v poledne by se měl zdržovat nad středním anebo jižním Balkánem. Navzdory tomu se nejen Mostečané dočkají slunce, přestože v první polovině dne nepřekvapí vysoká (průsvitná) oblačnost. Srážky zcela překvapivě žádné. Nejvyšší odpolední teploty mezi 1 až 5 °C, ráno v minimu -5 až -1 °C.

Ve čtvrtek 6. prosince by se mělo vrátit západní proudění – nejvyšší odpolední teploty nejspíše mezi 3 až 7 °C, ráno v minimu -4 až 0 °C. V nočních a ranních hodinách to pro tuto chvíli vypadá na mrznoucí déšť, doufejme proto, že se v tomto ohledu do čtvrtka situace ještě změní. Velká oblačnost a příležitostné přeháňky ale zřejmě vydrží až do večera.

Výhled denních maxim na druhý adventní víkend:

  • 7. prosinec: 8 až 12 °C (zataženo s deštěm)
  • 8. prosinec: 4 až 8 °C (hodně oblačnosti s deštěm)
  • 9. prosinec: 4 až 8 °C (hodně oblačnosti s deštěm)

Zima se k nám nemá, ale potřebné srážky očividně ano. Tak alespoň něco...

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru