Vítr, déšť a relativně teplo – víkend nabídne typické zimní počasí
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Pamatujete na loňskou druhou adventní neděli? Ta byla na celém Mostecku zkrášlena o několikacentimetrovou sněhovou pokrývku, která navíc zmizela až po několika dnech. Taktéž poslední druhá adventní neděle padající na 9. prosinec (2012) napříč celým Mosteckem proběhla v zimním duchu, i tenkrát byly mostecké nížiny obohaceny o pár centimetrů sněhu. S ohledem na mostecké podnebí je pravdou, že rovněž konec tohoto týdne si bude výskat zimní písničku, avšak v poněkud odlišných tóninách než ve zmíněných případech.

V sobotu 8. prosince se Most a spol. spolu s celou Českou republikou ocitne v tzv. zonálním proudění, které je vlastně synonymem pro západní vítr neboli příliv vlhkého a v rámci roční doby teplého vzduchu z Atlantického oceánu. Neb bude toto zonální proudění celkem svižné, oblačnost bude proměnlivá, lidově řečeno nastane honění mraků. Jinými slovy chvíli skoro jasno až polojasno, chvíli oblačno až zataženo... Nějaká ta přeháňka (na horách sněhová, dole dešťová), především v Krušných horách, se objevit může, celkově však sobotní srážkové úhrny zejí prázdnotou. Nejvyšší odpolední teploty mezi 7 až 9 °C, nejnižší ranní teploty mezi 4 až 2 °C.

Neděle 9. prosince začne tam, kde sobota skončila – v západním větru. S tím rozdílem, že během dne se směrovky mosteckých anemometrů (větroměrů) pozvolna stočí k severozápadu. Důvodem jest tlaková níže se středem nad Skandinávií. Toť v zásadě jediná změna. Počínaje jitrem a konče večerem budou dominantní oblaka, jinými slovy bude po celý den převážně oblačno až zataženo, pouze ojediněle a jen na krátko až polojasno (zablokují-li Krušné hory více mraků) a co se srážek týče, fakticky po dobu všech 24 hodin nepřekvapí přeháňky, což se jako obvykle týká především Krušných hor. Nejvyšší odpolední teploty opět mezi 7 až 9 °C, nejnižší ranní teploty mezi 6 až 4 °C.

Ještě k tomu větru – orkán rozhodně ne, plánujete-li ale pobyt nahoře na horách, připravte se na nárazy až přes 60 km/h.

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru