Podívejte, co vyrábějí ve Věznici Bělušice. Tradice tam trvá již 15 let
Výrobky odsouzených. Foto: VS ČR
Most

Bělušice - Již od roku 2004 se odsouzení ze Specializovaného oddělení Věznice Bělušice pod vedením psycholožky PhDr. Houdkové v rámci aktivity programu zacházení – Keramika-arteterapie učí práci s keramickou hmotou.

Po odborně technické stránce se naučí točit na keramickém kruhu, tvořit z volné ruky, modelovat, odlévat do sádry, vyrábět plastiky a též vypalovat výrobky v keramické peci. Polotovary vyzdobí engobami, glazurami, oxidy kovů, vrypy, vpichy.

Každoročně jsou výstupem z jejich činnosti závěrečné zkoušky, které letošního roku proběhly dne 5. září za účasti umělecké keramičky Květoslavy Čapkové z Keramického ateliéru Praha 10. Zkoušky se skládaly ze dvou částí, a to praktické a teoretické, kde odsouzení prokázali znalosti a dovednosti, které získali.

Odborná komise v čele s ředitelem věznice plk. Mgr. Kroupou, vedoucí oddělení výkonu trestu a psycholožky, udělila letos sedm osvědčení se zaměřením na Keramickou tvorbu a modelování. Výrobky zhotovené v průběhu přípravy budou použity jako dekorace v prostorách věznice, Okrasné zahrady věznice a v neposlední řadě jako dárky pro návštěvy.

Díky získaným zkušenostem se odsouzení mohou po propuštění na svobodu lépe uplatnit na trhu práce, neboť osvědčení má civilní charakter a umožní tak vězňům pracovně se zapojit v keramických dílnách nebo jako náplň volného času.

  • Danuše Vránová, mluvčí Věznice Bělušice

1009belusice2

Foto: VS ČR

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru