Most byl nejsušším místem a po vpádu arktického vzduchu se ukáže slunce. Na jak dlouho?
Venku to sice bude vypadat jarně, připravte se ale na zimu. Hlavně rána budou velmi chladná. Ilustrační foto
Most

Mostecko - Zimněji než v zimě. Tak by se dal stručně shrnout letošní 11. květen, který se nesl v duchu prudkého ochlazení a v případě výše položených oblastí i návratu sněhu. Z pohledu některých míst nicméně bylo pondělí zklamáním a řeč je o srážkách. Kterých konkrétně?

Pondělní studená fronta, resp. srážky s ní spojené nejvíce ignorovaly Mosteckou pánev. Nejsušším místem celého Ústeckého kraje byl Most, kde za celý den napršelo kolem 5 litrů vody na metr čtvereční – v Kopistech (u jezera Most) 5,5 litru, přímo ve městě o 0,2 litru méně. Za Mostem se umístily Teplice, ve kterých napršelo 6 litrů vody na metr čtvereční. Většina srážkoměrných stanic v Ústeckém kraji však zaznamenala 10 mm a více (1 mm = 1 litr). Jednalo se o Žatec (10 mm), Děčín (13 mm) či Ústí nad Labem (14 mm). Trochu se projevil srážkový stín Krušných hor. Zatímco Meziboří se dočkalo 7 mm, německý Neuhausen 17 mm.

Další srážky by měly dorazit v noci na čtvrtek 14. května. V jakém množství? A znovu s ochlazením?

PANKRÁC (12. 5. 2020):

Po přechodu studené fronty se k ránu, ještě před východem slunce, vyčasí na jasno až skoro jasno. Jasnou až skoro jasnou obloha zůstane do 10. až 11. hodiny, plus minus, kdy se vlády opět ujme oblačnost. Pršet ani sněžit z ní ale nebude a k večeru, přesněji někdy po 19. hodině, se znovu vyjasní. První ledový muž bude opravdu ledový, nejnižší ranní teploty klesnou k hodnotám kolem 2 až -2 °C, na horách v mrazových kotlinách do rozmezí -5 až -10 °C. Odpolední maxima budou relativně nízká, okolo 8 až 12 °C.

SERVÁC (13. 5. 2020):

Slunce by mohlo vyjít za nepřítomnosti oblaků, počínaje půlnocí a konče 7. hodinou, zhruba, lze očekávat hvězdami posetou/modrou oblohu. Poté návrat k oblačnu až zataženu. Aktuálně to vypadá, že v podvečerním a večerním čase většinu Česka obsadí srážkové pásmo. Bude severozápad Čech patřit do té většiny, nebo menšiny? Spíše do té menšiny... Nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C, ráno v minimu kolem 3 až -1 °C.

BONIFÁC (14. 5. 2020):

Třetí ledový mušketýr bude držet krok s Pankrácem i se Servácem, a tak se můžeme těšit na velkou oblačnost, ale minimum srážek. Leda, že by si zmíněné srážkové pásmo vzpomnělo na severozápadní Čechy... Ale i kdyby, více než pár milimetrů (litrů na metr čtvereční) by z toho nebylo. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C, ráno v minimu kolem 6 až 2 °C.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru