V dole v noci vyhaslo 52 životů. Od velké katastrofy uplynulo přesně 74 roků
Primátor města Mostu Jan Paparega u pomníku obětem důlního neštěstí. Foto: město Most
Most

Lom, Most - Primátor města Mostu Jan Paparega včera odpoledne uctil na lomském hřbitově památku obětí neštěstí na dole Kohinoor I.

Neštěstí se stalo před 74 lety, v noci ze 13. na 14. listopadu 1946. Vyžádalo si dvaapadesát životů. Vzhledem k hygienickým opatřením se tentokrát nemohla konat tradiční smuteční slavnost s projevy a průvodem s hudbou od brány hřbitova k památníku neštěstí.

Ve 3 hodiny a 45 minut po půlnoci, dne 14. listopadu 1946, došlo na Dole Kohinoor I.  v hloubce 430 m k náhlému výbuchu. V den neštěstí pracovalo v revíru Mořic, kde k explozi došlo, 56 horníků, z nichž se zachránili jen čtyři, a to jen díky tomu, že se v okamžiku výbuchu nacházeli značně vzdáleni od centra výbuchu.
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru