POZOR: Podvodníci mají nový trik! Snaží se vylákat údaje pomocí falešných SMS s příspěvkem na bydlení
Ilustrační foto
Most

ČR - Novým trikem podvodníků je vylákat citlivé údaje prostřednictvím SMS či e-mailu. Pokud vám přišla SMS začínající textem „příspěvek na bydlení“ s odkazem na web tvářící se jako například web Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, jde o další ze série smishingových útoků, jejichž cílem je vylákat z vás citlivé informace o vaší platební kartě. Neklikejte na přiložené odkazy a nevyplňujte citlivé bankovní informace. Buďte obezřetní!

Policie upozorňuje na nové trendy kybernetických útoků, které se schovávají za nabídky příspěvku na bydlení od MPSV. Zneužívají důvěru v autoritu, kterou je ministerstvo. Podvodné zprávy se šíří e-mailem nebo SMS zprávami s textem: „Je vám poskytnut příspěvek na bydlení po dobu 3 měsíců od Mpsv“ nebo „MPSV informuje v rámci programu bydlení, máte k dispozici příspěvek“, spolu s odkazem na stránky věrně napodobující web MPSV.

Jazyková kvalita textu zpráv se v různých verzích liší, obecně jde ale o strojový překlad, který lze pozorným čtením odhalit.

Policisté po celém Ústeckém kraji prověřují několik desítek případů podvodného jednání přes internet. I přes to, že občané jsou na tyto podvody opakovaně upozorňováni, nedaří se jejich počty snižovat. V poslední době se policisté např. na Litoměřicku, Lounsku, Ústecku, Chomutovsku a Teplicku zabývají dalšími případy podvodníků, kteří útočí pod legendou získání příspěvku na bydlení od Ministerstva práce a sociálních věcí.

Všichni poškození byli ve všech případech neznámým pachatelem kontaktováni přes mobilní telefon. V přijaté SMS zprávě se nacházel text, který oznamoval, že je k dispozici příspěvek na bydlení a internetový odkaz na údajné vyzvednutí příspěvku. Po otevření odkazu byl jedinec přesměrován na vyplnění klíče ke svému mobilnímu bankovnictví, který vyplnil a odeslal. Tímto neznámý pachatel vylákal z poškozených osob přístupy k účtům. Následně bez jejich vědomí byla převedena finanční částka, aniž by s touto platbou poškození souhlasili. Tímto způsobem přišla o několik tisíci korun žena z Lovosicka a také žena ze Štětí. Další případy jsou evidovány i v okolních okresech. Například na Lounsku přišel poškozený o 12 tisíc korun, muž z Teplicka o 166 tisíc korun a muž z Chomutovska o téměř 200 tisíc korun.

"V návaznosti na výše zmíněné případy upozorňujeme, že oficiální web pro podání žádosti na příspěvek na bydlení se nachází pouze na adrese https://www.mpsv.cz/web/cz/-/prispevek-na-bydleni.
Jakékoliv nové podvodné domény můžete nahlásit na webu www.StopOnline.cz, a případně též Policii ČR," uvedla policejní mluvčí Pavla Kofrová.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru