I v Krušných horách mrzlo, výrazné oteplení v nejbližší době nehrozí
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Létu, to znamená teplotám atakujícím 25 °C, je konec. Na jak dlouho? Ještě se uvidí. Proč? Protože výšková tlaková níže. Nad velkou částí Evropy, včetně střední, sice „sedí“ tlakové výše Yunchia a Zayeneh (normálnější jména by tam Němci neměli?), nicméně pro výškovou tlakovou níži přicházející od východu nejsou překážkou. Občas se holt stane, že i když je při zemi vyšší či rovnou vysoký tlak, ve vyšších výškách je nepřirozeně nižší. Slovo „nepřirozeně“ poukazuje na to, že je nižší kvůli výškové tlakové níži, nikoli kvůli faktu, že s rostoucí výškou tlak přirozeně klesá. Rozumíme si. Pondělí (12. června) ještě letní bylo, konkrétně v Teplicích a v Ústí nad Labem, kde rtuť teploměru o pár desetin stupně Celsia překročila hranici 25,0 °C, ale úterý už nebude.

Pro zajímavost: Stanice v Doksanech v uplynulých dnech zdárně reprezentovala Ústecký kraj. Jak v neděli (11. června), tak v sobotu (10. června) naměřila nejvíce ze všech stanic v Česku, a to 27,6 °C, respektive 27,9 °C. A v pátek (9. června) a ve čtvrtek (8. června) byla druhou nejteplejší stanicí v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, a sice s 27,1 °C, respektive 27,6 °C. Mimochodem, Doksany skončily na prvním místě také 1. června (29,3 °C), 3. června (23,2 °C), 4. června (26,4 °C) a 5. června (26,6 °C), takže tenhle měsíc už šestkrát. Zároveň z toho plyne, že zatím největším extrémem léta 2023, co se Ústeckého kraje týče, je 29,3 °C (tímto ještě jednou vše nejlepší všem dětem).

Skoro -3 °C. Tak chladné bylo pondělní brzké ráno na Šumavě, jmenovitě na Rokytské slati. Mráz se však nevyhnul ani Krušným horám. Krátce po půlnoci na dnešek (dnes máme 13. června) Rolava hlásila -0,2 °C s tím, že nula padla i na pár dalších místech Krušných hor. Nedaleké Jelení se v průběhu nedělního odpoledne prohřálo až na 21 °C, ale v ranních hodinách tam slabě mrzlo. Horské mrazové kotliny jsou prostě kouzelné...

A teď už konečně předpověď:

13. červen: Zpočátku, tj. v noci a ráno, jasno až skoro jasno, potom spíše polojasno, přechodně až oblačno. Možná (25 až 35% šance) se ojediněle objeví přeháňka anebo slabá bouřka. Nejvyšší odpolední teploty okolo skromnějších 19 až 23 °C.

14. červen: V podstatě to samé. A nejnižší noční teploty kolem 12 až 8 °C.

15. červen: V podstatě to samé. A nejnižší noční teploty kolem 13 až 9 °C.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru