Začátek září je za dveřmi! Jak se bezpečně dostat do školy?
Ilustrační foto. Foto: Policie ČR
Most

Ústecký kraj - Začátek září je každoročně významným datem pro všechny děti, které zahajují povinnou školní docházku, ale i pro ty, kteří se po prázdninách do školy znovu vracejí.

Před začátkem školního roku je vhodné, aby si rodiče s dítětem prošli celou trasu do školy, ukázali mu bezpečná místa pro přecházení, a vysvětlili dítěti zásady bezpečného přecházení, a to zejména:

  • Najít bezpečné místo k přecházení (tj. tam kde má dostatečný rozhled a je tam vyznačený přechod pro chodce).
  • Vždy se zastavit, rozhlédnout na obě strany, rychle, ale nikoli zbrkle přejít.
  • Nikdy nepřecházet mezi zaparkovanými vozidly.

Vhodné je, aby rodiče doprovázeli mladší děti na cestě do školy raději několik dnů, aby získali jistotu, že se dítě v dopravním prostředí pohybuje bezpečně.

Důležitým prvkem pro bezpečnost dětí je také jejich viditelnost. Na cestu do školy a ze školy by tedy mělo být oblečeno v pestrém oblečení, případně je vhodné používat retroreflexivní nebo fluorescenční prvky na oblečení nebo na školních brašnách. Pokud děti jezdí do školy veřejnou dopravou, musí jim být vysvětleny zásady bezpečného chování v dopravních prostředcích – nutnost se za jízdy držet, nepřecházet vozovku před nebo za autobusem stojícím v zastávce – vždy vyčkat jeho odjezdu tak, aby při přechodu neměly zakrytý výhled. Pokud rodiče přepravují menší dítě do školy v osobním automobilu, mělo by být vždy v dětské autosedačce.

V neposlední řadě by si řidiči měli uvědomit, že začátkem školního roku se v ranních a odpoledních hodinách (cca 7:30 – 8:00 hod., 12:00 – 14:00 hod.) na ulicích vyskytuje více dětí, jejichž chování je často nevyzpytatelné a tomu by měli přizpůsobit zejména rychlost své jízdy.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru