Ilustrační foto: CC0
Most

Severní Čechy – Během úterního dopoledne řada médií varovala před silnými bouřkami, lokálně doprovázenými i tornády, které měly během dnešního podvečera dorazit do Čech. Hydrometeorologové nicméně předpověď upravili. 

„V předpovědi zaznívají bouřky jen ojediněle. Proč? Vypadá to, že dnes nebude dostatek vlhkosti pro to, aby se bouřky vytvářely ve velkém. Během dne se k nám od jihu dostává teplejší a sušší vzduch, takže podmínky pro vznik bouřek budou čím dál nepříznivější, a to i přes to, že ostatní parametry jako CAPE nebo střih větru budou naopak pro bouřky velmi vhodné," vysvětlují meteorologové na webu Českého hydrometeorologického ústavu ČR ve zprávě, kterou vydali hodinu po poledni.

Dále informují, že střih větru mezi zemí a 6 km by měl být vysoký, příznivý pro tvorbu supercel, tzn. kolem 20 m/s. Hodnoty CAPE se podle modelů budou pohybovat mezi 1000 a 2000 J/kg, v severní polovině Čech kolem 500 J/kg. „Právě tam čekáme v rámci ČR vlhkosti relativně nejvíce, takže právě tam je možnost výskytu bouřek nejvyšší, i když tam chybí "spouštěč", který by tvorbu bouřek nastartoval a v hladině kolem 5 km taky vlhkost. Dnes tak bude den slunečný, při zvětšené oblačnosti jen ojediněle s přeháňkami nebo bouřkami,! dodávají odborníci.

Některé modely v některých výpočtech naznačovaly doputování bouřkového systému do severních Čech ze Saska. Ten už je vidět na radaru nad Německem, nejsou v tom ale konzistentní. „Pokud by to ale opravdu stalo, ve zmíněných podmínkách má bouřka šanci přežít a v závislosti na stavu, v jakém k nám dorazí by mohla přinést nárazy větru případně menší kroupy," uzavírají ve zprávě.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru