Foto: Jitka Fárová
Most

Třebívlice – Židovský hřbitov v Třebívlicích najdou zájemci severovýchodně od obce, zhruba kilometr od náměstí. Stojí v remízku uprostřed vinic místního soukromého vinařství.

HISTORIE

Neví se přesně, kdy byl hřbitov založen, ale odhaduje se, že to bylo v roce 1867. Nasvědčuje tomu prý i první zápis v novějších třebívlických matrikách zemřelých, a to z 23. srpna 1868. 

Na ploše o rozloze 665 metrů čtverečních je dochováno asi 100 náhrobních kamenů. Pohřbívalo se na něm do 30. let 20. století.

2206hrb3 c8389

2206hrb4 d6465

Foto: Jitka Fárová

Hřbitov byl za druhé světové války zdevastovaný nacisty. Od té doby jen chátral a zarůstal. Až v roce 2004 se začalo s úpravou a opravou hřbitova a vztyčovaly se povalené náhrobky.

2206hrb5 90aad

Foto: Jitka Fárová

Hřbitov je volně nepřístupný. Klíče od vinohradu je možné si po předchozí domluvě vypůjčit v Zámeckém vinařství Třebívlice Johann W za vratnou zálohu.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru