Jablíčka, mrkve, kukuřice i hrášek. To je běžná strava dikobrazů. Foto: jip
Most

Chomutov – Uprostřed tzv. stolu, tedy místa, kde dostávají dikobrazi krmení, byl připraven "dort" z ovoce a zeleniny, děti netrpělivě vyhlížely tvory, o nichž si většina lidí mylně myslí, že své dlouhé ostny mohou v případě pocitu ohrožení střílet po nepříteli. Taková byla slavnostní chvíle, kdy byl v pondělí 24. června oficiálně veřejnosti představen přestavěný výběh dikobrazů. Zásadní novinkou je vyvýšená část expozice, kde mohou návštěvníci sledovat tato nádherná zvířata pěkně zblízka. A když se jim poštěstí, tak je i nakrmit.

Mnoho návštěvníků ani netušilo, že chomutovský zoopark dikobrazy chová. Jejich výběh nacházející se vedle vyder a tuleňů nebyl pro pozorování příliš vhodný a proto ani atraktivní. Jen málokomu se podařilo tato krásná zvířata, která žijí volně v jihozápadní a střední Asii a i na Blízkém východě, zahlédnout. 

Chovatel si vyzkoušel, co všechno děti o dikobrazech znají. Odměnil je propagačními předměty chomutovského zooparku. Foto: jip

Dikobraz je primárně noční živočich, je však možné jej naučit být aktivní přes den, a to tak, že bude v pravidelnou denní dobu dostávat potravu. „Nově jsou dikobrazi lépe vidět. Navíc je mají návštěvníci téměř na dosah ruky. Náš pár dikobrazů je v přestavěném výběhu krátce, takže se ještě ostýchá. Byli bychom rádi, když se je podaří uvyknout na to, že je kolem jejich výběhu ruch a lidé je budou moci nakrmit kouskem zeleniny. To by byl pro děti i dospělé zážitek," vysvětlila chovatelka Helena Požárková Dušková.

Samozřejmě to nefunguje tak, že by si každý mohl z domova pro krmení dikobrazů přinést, co uzná za vhodné. Dvakrát či třikrát denně se bude do výdejní budky na krmivo u výběhu dodávat krmná dávka. Z krmné budky si budou návštěvníci zooparku moci vzít kousek zeleniny a podat jej zvířeti. „Tím zajistíme, že je nepřekrmí a nedají jim něco nevhodného," vysvětlila chovatelka. Pokud by někdo chtěl zvířatům přilepšit, pravidla jsou stejná jako v případě všech zvířat v zooparku. „Kukuřici, slunečnici, ovoce a zeleninu, klidně i ořechy mohou lidé přinést do zoo a odevzdat na recepci, chovatelé posléze krmivo přerozdělí zvířatům podle potřeb," potvrdila Helena Požárková Dušková. Je jisté, že ne každý návštěvník bude mít štěstí, že se mu podaří dikobraza nakrmit z ruky. „Když budou návštěvníci chodit opakovaně, určitě se jim to někdy poštěstí," dodala chovatelka.

Inspirací pro přeměnu výběhu byla zoo v německém Görlitzu. „Při poznávací návštěvě tamní zoo mě i mé kolegy uchvátilo, že se dikobrazi nechali krmit z ruky. Byli v těsném kontaktu s návštěvníky. A když jej máte takto blízko, uvědomíte si, jak nádherné je to zvíře. Což tady u nás nikdy nebylo vidět," popsala pohnutky pro změnu ředitelka zoo Věra Fryčová.

Slavnostního představení upraveného výběhu pro dikobrazy se zúčastnil také náměstek chomutovského primátora Milan Petrilák, který ocenil, že zoopark nabízí svým návštěvníkům každý rok něco nového. Foto: jip

Přestavba trvala cca tři měsíce a stála 420 tisíc korun. V porovnání s jinými, v minulých letech dokončenými expozicemi, či zamýšlenými novými expozicemi jde o velmi nízkou částku. Zoopark Chomutov oslaví v příštím roce 50 let existence. Chystá se například na výstavbu expozice tygrů. „Máme na to zajištěné peníze, studii, chystáme brzy zahájit projektovou dokumentaci. Doufala jsem, že v tuto chvíli již budeme stavět, ale je to náročná akce. Nicméně mohu slíbit, že při oslavách jubilea v příštím roce se budeme moci pochlubit například novým reprezentativním občerstvením ve spodní části zahrady," poodhalila budoucí plány Věra Fryčová.

Pár dikobrazů, který upravený výběh obývá, je zatím ještě trochu ostýchavý. Chovatelé by byli rádi, kdyby se jednou nechali krmit návštěvníky z ruky. Foto: jip

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru