Policisté po požáru zajistili dostatek důkazů o výrobě drog ve sklepě domu. Foto: Policie ČR
Most

Chomutov – V sobotu hodinu před půlnocí vypukl ve sklepě panelového domu v chomutovské ulici Školní pěšina požár. O něm jsme stručně informovali ZDE. Hasiči museli z domu evakuovat 30 lidí. Policisté nyní informují, do požár způsobilo.

Operační důstojník na místo na základě telefonického oznámení jedné z obyvatelek domu okamžitě vyslal několik policejních hlídek. Podle informace z oznámení se ve sklepě měla nacházet osoba volající o pomoc, která se nemohla dostat ven. Jako první se na místo dostavila hlídka policistů z ústecké speciální pořádkové jednotky, která posilovala výkon služby chomutovských hlídek. „Policisté vběhli do silně zadýmeného sníženého patra domu, kde byly uzavřené dveře, jež nešly otevřít. Z poza dveří se valil silný dým a za nimi byl slyšet křik muže. Policisté za pomoci vyprošťovacího nástroje okamžitě násilím otevřeli dveře, z nichž vyběhl zmatený muž. Toho hlídka vyvedla do bezpečí ven z domu," popsala dění během požáru policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Z domu bylo během požáru evakuováno cca 30 lidí. Foto: Policie ČR

Na místo mezitím dorazily další hlídky chomutovských policistů. Ti ještě před příjezdem hasičů s využitím domovního hydrantu a hadice hasili požár sklepních prostor a propátrali zadýmené sklepní prostory, aby vyloučili přítomnost dalších osob. Současně začali preventivně evakuovat obyvatele paneláku do bezpečí před dům. V součinnosti s HZS bylo nakonec evakuováno 30 osob, které se v 1:30 hod. mohly bezpečně vrátit do svých domovů. Díky rychlému zásahu policistů se požár ze sklepa nikam dál nerozšířil a nikdo neutrpěl vážnější újmu na zdraví. „Muž, zachráněný ze sklepa, který podle zjištěných informací požár zapříčinil, byl zdravotníky převezen do nemocnice k ošetření z důvodu nadýchání dýmem. Kromě něho byla ze stejného důvodu ošetřena ještě jedna z obyvatelek domu a osm zasahujících policistů," dodala mluvčí. 

Čtyřiačtyřicetiletého muže, jehož policisté zachránili ze sklepních prostor, následně jejich kolegové zadrželi z důvodu podezření, že požár svým jednáním zapříčinil právě on. „Po provedení potřebných úkonů a získání dalších informací vyšetřovatel zadrženého obvinil ze spáchání trestných činů obecného ohrožení z nedbalosti a  nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Dotyčný si totiž v sobotu v noci podle zjištění kriminalistů měl v jedné ze sklepních kójí začít vyrábět pervitin, během čehož za pomoci několika svíček zahříval vysoce hořlavou směs. Tu však neúmyslně převrhl a vylil, čímž došlo k vzplanutí a vznikl požár, který muž nedokázal sám uhasit," potvrdila původní podezření Miroslava Glogovská. Oheň se ve sklepě rychle šířil a muž se dostal ven až díky vyražení dveří zasahujícími policisty.

Informace, že za požárem stojí vaření drog, není pro obyvatele domu nijak překvapivá. „Přibližně před měsícem jsem nahlásila policii výrobu drog v našem sklepě ve Školní pěšině. No a dnes se bohužel stalo to, čeho jsem se obávala nejvíce, a to požár z výroby drog. Pán si tam vesele vyráběl drogy dál. Jsem opravdu otřesena a myslím, že to jsme úplně všichni z celého paneláku," ozvala se jen pár hodin po požáru redakci jedna z obyvatelek domu.

Za popsané jednání je tedy nyní obviněný trestně stíhán a podle zákona mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Všechna foto: Policie ČR

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru