Zvláště neplavce by měli mít rodiče neustále na očích. Ilustrační foto: CC0
Most

Ústecký kraj – Léto si mnozí z nás nedovedou představit bez koupání a dalších vodních radovánek. Ty ale mohou skončit nepříjemným zážitkem, nebo dokonce tragédií. Neměli bychom tedy podceňovat rizika spojená s pobytem u vody a vždy myslet na svou bezpečnost a na bezpečí svých dětí. Proto policisté každoročně při preventivních akcích s názvem „Bezpečně u vody“ oslovují veřejnost s radami, co pro zvýšení bezpečí můžeme udělat.

Právě akce „Bezpečně u vody“ se tento týden konala v areálu chomutovského Kamencového jezera, kam za odpočinkem spojeným s vodními radovánkami míří kromě místních také turisté z různých koutů republiky i ze zahraničí. „S návštěvníky areálu jsme mluvili o rizicích spojených s pobytem u vody a v kempu. Zdůrazňovali jsme nutnost neustále hlídat především děti „neplavce“ a vybavit je také odpovídajícími pomůckami. Policisté také upozorňovali přítomné na další rizika spojená s koupáním, například snížení pozornosti a výkonnosti požitím alkoholu. Právě v souvislosti s ním lidé často přecení své schopnosti a výdrž a při plavání se i jindy zdatní plavci mohou dostat do potíží," uvedla policejní mluvčí Miroslava Glogovská a dodala, že někteří návštěvníci kempu pak využili možnost absolvovat dechovou zkoušku.

Policisté také radili lidem, aby nezapomínali ani na bezpečí svých osobních věcí, cenností anebo peněz a nenechávali je bez dozoru. Každoročně totiž chomutovští policisté řeší případy, kdy v areálu Kamencového jezera dojde ke krádeži například finanční hotovosti, mobilního telefonu, ale třeba i jízdních kol. „V letošní sezóně nám zatím byl koncem června oznámen jeden případ krádeže sedmi set korun, které si koupající nechala v batohu volně odloženém na velkém mole a někdo jí je odtud sebral," podotkla mluvčí.

Policisté proto apelují na návštěvníky koupališť, kempů apod., aby cennosti, které u vody nezbytně nepotřebují, nechávali raději doma a ne například bez dozoru na dece anebo viditelně ve vozidle. „Pokud je možnost, na osobní věci a peníze využijte bezpečnostní schránky a k vodě si berte pouze nezbytnou hotovost. Jízdní kola je třeba zabezpečit proti odcizení například správným použitím kvalitního lankového zámku, případně alarmu," radí Miroslava Glogovská.

Tyto a další rady se přítomní dozvěděli i z letáků, jež při akci obdrželi. Hlavně děti pak potěšily i drobné dárky, které si od policistů odnesly.

Foto: Policie ČR

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru