Tato pacientka po operaci kotníku trénuje koordinaci pohybů nohou. Cvičení na tomto stroji ji baví, úkolem je dostat kuličku bludištěm do určitého bodu. Foto: jip
Most

Most – Oddělení následné péče a Oddělení lůžkové rehabilitace mostecké nemocnice Krajské zdravotní, které sídlí v areálu na Zahražanech, pořídilo díky daru od společnosti Vršanská uhelná moderní fyzioterapeutické hřiště pro své klienty. Jejich počet v Česku by se dal spočítat na prstech jedné ruky. Venkovní hřiště je velkou motivaci pacientů pro znovuzískání potřebných pohybových schopností. 

Hřiště má certifikované cvičební stroje uzpůsobené pacientům všech věkových kategorií a je vhodné i pro pacienty, kteří jsou odkázáni na vozíček. Pomůže v rekonvalescenci i léčbě pacientům po mrtvici, s roztroušenou sklerózou nebo s mentálním postižením či s neurologickými onemocněními. „Toto specifické hřiště beze ohledy na potřeby nemocných pacientů i jejich věk. Je tedy vhodný i pro pacienty vyššího věkového průměru, kteří tvoří většinu klientely našeho oddělení rehabilitace a následné péče. Počítá se tedy s tím, že už nemají dokonalou koordinaci pohybů, stabilitu, někdy mají poškozeny i kognitivní funkce například cévní mozkovou příhodou," vysvětlil primář oddělení následné péče mostecké nemocnice MUDr. Tomáš Zelenka.

Venkovní fyzioterapeutické hřiště motivuje pacienty k dalším pokrokům při léčbě. Je vhodné i pro ty, kteří jsou odkázáni na vozíček. Foto: jip

Pacienti na těchto přístrojích budou samozřejmě cvičit pod dohledem fyzioterapeutů, kteří určí, který přístroj je v jejich stavu pro ně přínosem.

Výstavba hřiště započala pokládkou základových desek v říjnu loňského roku a ukončena byla v polovině června letošního roku nainstalováním rehabilitačních strojů. Venkovní stroje jsou odolné vůči povětrnostním vlivům, snadno ovladatelné a bezpečné. Jedinečným způsobem umožňují klientům cvičení na čerstvém vzduchu. Celková cena fyzioterapeutického hřiště činila téměř 349 tisíc korun bez DPH.

„Nové hřiště v Zahražanech vzniklo díky daru ve výši 300 tisíc korun od společnosti Vršanská uhelná. Za dar skupině Sev.en Česká energie, pod kterou Vršanská uhelná spadá, děkujeme a jsme rádi, že budeme moci nabídnout našim pacientům další možnosti k rehabilitaci,“ poděkoval ředitel Nemocnice Most Pavel Markalous.

Některé přístroje pomáhají k rozvoji motoriky, jiné jsou zaměřené na podporu kognitivních funkcí. Foto: jip

„Krajskou zdravotní podporujeme dlouhodobě. V uplynulých letech jsme společně realizovali několik projektů, které měly za cíl zlepšit zdravotnickou péči v regionech, kde podnikáme. Mimo jiné jsme například podpořili modernizaci porodnice a neonatologického oddělení. Úroveň zdravotnictví a péče o pacienty, ale také dobré podmínky pro práci lékařů, jsou pro nás velmi důležité,“ uvedl generální ředitel Vršanské uhelné Petr Lenc.

„Vzhledem k charakteru oddělení bude důležitou součástí k podpoře aktivity seniorů, podpoří jejich rehabilitaci a umožní udržet či dokonce zlepšit kondici jak po stránce pohybové, tak kognitivní, a přispět tak k prevenci vzniku demence a vzniku Alzheimerovy choroby. Areál spojený s hřištěm je především doplnění, které zatraktivňuje terapii probíhající za jiných podmínek než v terapeutických místnostech nebo běžných cvičebních místnostech,“ dodal primář Tomáš Zelenka.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru