Instalaci posledního dílu věže sledovaly u jezera stovky lidí. Foto: jip
Most

Most – Dalo to zabrat, ale nakonec se vše povedlo. Stovky lidí v sobotu pozorovaly, jak technici svařují vrchní díl repliky ikonické věže, která je symbolem Paříže. Zmenšený model Eiffelovy věže bude po dobu konání Letních olympijských her v Paříži naopak i symbolem Olympijského festivalu, který se koná právě u jezera v Mostě. Jeho slavnostní zahájení je naplánováno už na čtvrtek 25. července.

Eiffelovu věž nakreslil do plánku rozmístění jednotlivých sportovišť na břehu jezera Petr Kolář. Českému olympijskému výboru se nápad natolik zalíbil, že se repliku Eiffelovky rozhodl zakomponovat mezi sportoviště i ve skutečnosti. Dvanáctimetrovou věž na podstavci o délce pět metrů, kterou tvoří 1500 dílů, vyvinula, během tří měsíců vytiskla česká společnost 3DDen. 

Než se mohla špička věže nainstalovat na spodní patra, bylo potřeba svařit její díly. Foto: jip

Dva kamiony přivezly jednotlivé díly v pondělí, v pátek mělo být vše hotovo. Nakonec se finišovalo během sobotního odpoledne. „Výstavba nám zabrala zhruba o jeden a půl dne více, což je ale u takovéhoto typu stavby očekávatelné. Je to vlastně naše první Eiffelovka, když děláte něco první na světě, tak se počítá s komplikacemi," podotkl Honza Hřebabecký, CEO a zakladatel společnosti 3DDen s tím, že největší komplikací bylo velmi horké počasí.

V pondělí si od společnosti stavbu oficiálně převezme Český olympijský výbor. Zajímavostí také je, že pro tisk jednotlivých částí věže byl použit recyklovaný oceánský plast oPET. Další zajímavostí je, že jednotlivé části jsou propojeny dřevěnými trámy. A to aby se dostálo českému stavebnímu zákonu. Ten totiž nezná zatím existenci stavebního materiálu z 3Dtiskárny. „Takto jsme z toho mohli udělat oficiálně dřevostavbu," popsal, jak se firma vypořádala s touto překážkou. Trámy ale nakonec nebudou na věži vidět, protože budou zakryty.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru