Josef Derbas u autobusu Škoda RTO 706 MEX. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Toto je nádherný historický autobus Škoda RTO 706 Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. Vozidlo vystavuje dopravce o víkendu u přesunutého kostela během posledních dní olympijského festivalu u jezera Most. Lidé se mohli s veteránem blíže seznámit a i si sednout za volant.

Řízení ale pro tentokrát necháme jen na zkušeném profesionálovi. "Ne každý to umí. Když se řadí nahoru, tak se musí dvakrát sešlapovat spojka, když se řadí dolů, tak musíme řadit s meziplynem. A dnešní řidiči to moc neumí, jsou zvyklí zmáčkount to tlačítko D a ono to jede," říká s úsměvem zkušený automechanik a řidič Josef Derbas, který u dopravního podniku pracuje přes dvacet let.

Autobus pochází z roku 1971. "Jezdil normálně ve městě, potom, když byly nahrazovány tyto autobusy novějšími, tak šly do likvidace. Tenhle konkrétní si vzala dílna, automechanici vyházeli sedačky a měli z toho pracovní vozidlo. Po nějaké době vedení podniku rozhodlo, že se zrenovuje," vzpomíná Josef Derbas. A tak vůz prošel rozsáhlou obnovou. Dnes ho můžete vidět na dnech otevřených dveří, ale můžete si ho půjčit i na soukromou akci, třeba na svatbu. 

Šestiválcový motor LIAZ se nachází v kabině hned vedle řidiče. Foto: Oldřich Hájek

Zajímá vás něco k technice? Motor je značky Liaz s maximálním výkonem 118 kW a maximální rychlostí 65 kilometrů v hodině. Autobus uvezl 22 sedících a 58 stojících pasažérů.

Autobus je vystavený v sobotu i neděli mezi 10. a 15. hodinou vedle kostela.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru