Bouřkový mrak nad krajinou. Foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko - Meteorologové vydali výstrahu pro celý náš region. Očekává se ojedinělý výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 50 mm, v opakovaných bouřkách i více, nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h) a kroupami.

Výstraha zatím platí až do třetí hodiny ranní. "Je předpovídán nebo pozorován intenzivní hydrometeorologický jev. Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod.," uvádí Český hydrometeorologický ústav.

Při nasyceném povodí předchozími srážkami je na některých místech pravděpodobný vznik přívalové povodně. Vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod.

Nebezpečí představují podle meteorologů také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty a kroupami.

Jaká jsou doporučení?

Nutno zajistit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně, sledovat dopravní zpravodajství. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupu z meteorologických radarů v mobilní aplikaci ČHMÚ nebo na webových stránkách www.chmi.cz.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru