Foto: Horská služba
Most

ČR - Letní sezóna horských záchranářů se pomalu překlopila do své druhé poloviny a ke slovu přichází trocha statistik. Zvýšený zájem turistů o české hory se odrazil také ve statistikách zásahů Horské služby. V první polovině letošní letní sezóny (1. 5. – 18. 8. 2024) vyjížděli k zásahům, jichž bylo o 17 % více než za stejné období loňský rok.

Z 2248 zásahů bylo největší množství, cca 880 zásahů u cyklistů, a to především v bikeparcích, následováno 580 úrazy u pěších turistů. Nárůst oproti loňskému roku jsme zaznamenali u ošetřování osob pohybujících se na koloběžkách z loňských 70 na letošních 120. Spolupráce s IZS se odráží na účasti horských záchranářů u dopravních nehod a také zvýšeného počtu zásahů u turistů při pobytu na chatách a hotelích. Tak jako každoročně vévodí letním statistikám Jeseníky (558 zásahů, především cyklisté), následují Krkonoše (429 zásahů, především pěší turistika) a Šumava (370 zásahů, především cyklisté).

Letošní období letních prázdnin bylo pro záchranáře poněkud specifické. Zvýšený výskyt bodavého hmyzu spolu s extrémními teplotami zvýšil frekvenci zásahů u vážných alergických reakcí a také u množství kolapsových stavů. Všechny nás těší, že po několika letech se opět turisté vrací do našich hor v tak hojném počtu. Doporučujeme jim, aby nepřeceňovali svoje síly, dodržovali základy správného plánování horských túr, především s ohledem na vysoké teploty, měli s sebou dostatek jídla a pití, oblečení, plně nabitý mobilní telefon s mapovými podklady a aplikací Záchranka a alergikům, aby nezapomínali obohatit osobní lékárničku o léky, které mohou být nezbytné.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru