Foto: e-mostecko
Most

Záluží - V odlehlé části chemického areálu v Záluží u Litvínova byla ve středu 21. srpna ve večerních hodinách při výkopových pracích nalezena nevybuchlá letecká puma z druhé světové války. Na místě zasahují experti Policie České republiky a příslušníci vnitropodnikového hasičského sboru i hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.

Policejní mluvčí Ilona Gazdošová naší redakci sdělila, že od devíti hodin zasedá krizový štáb k dopravním opatřením. Od 10 hodin bude zřízena krizová linka, kterou zřizuje Městská policie Litvínov. Své dotazy můžete směřovat na telefonní číslo 771 504 474.

"Tato puma je atypická, jedná se o chemickou pumu z druhé světové války, která je vybavena skleněnou baňkou. Ta v sobě má chemickou látku, její účinek výbuchu je 144 hodin, z toho důvodu s pumou nemůže nikdo manipulovat. Není jasné, jestli ji bagr při výkopových pracích nenarušil. V tuto chvíli však nehrozí ohrožení obyvatel," uvedla policejní mluvčí Ilona Gazdošová.

"Z bezpečnostních důvodů došlo k úplné uzavírce silnice mezi Litvínovem a Mostem v úrovni společnosti Orlen-Unipetrol, platí i pro MHD. Zároveň je uzavřena i železniční trať Most-Litvínov. Pravděpodobně to takto zůstane do 27. srpna," uvádí Policie ČR na sociální síti X.

Silnice je uzavřená mezi Litvínovem a kruhovým objezdem u čerpací stanice. Na místě jsou policisté. Objízdná trasa vede přes Louku a Braňany, druhou variantou je využít cestu přes Horní Jiřetín a Komořany. Náhradní doprava za tramvaje bude řešena autobusy, které však nebudou zajíždět do areálu Chempark. Náhradní doprava pojede až do odvolání na trase Most Souš - Komořany - Horní Jiřetín - Litvínov Hlavní nádraží.

"Po konzultaci s Policií České republiky jsme z preventivních důvodů zahájili okamžité bezpečné odstavování všech výrobních a energetických jednotek rafinérské části výrobního areálu. Z tohoto důvodu může být přebytečná produkce spalována na bezpečnostních hořácích. Výroba je v této části až do odvolání zastavena a do této části areálu mají přístup pouze vybraní zaměstnanci. Petrochemická část závodu a přilehlá čerpací stanice prozatím zůstávají v provozu. Z rozhodnutí Policie ČR je uzavřena část silnice I/27 vedoucí okolo areálu a tramvajová a železniční trať v okolí závodu. Uzávěra bude platit minimálně do doby, než budou zmíněné výrobní jednotky bezpečně odstaveny," uvádí ORLEN Unipetrol.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru