Ilustrační foto: Oldřich Hájek
Most

Záluží - Město Most žádá obyvatele, aby nevstupovali do perimetru vyznačeného pyrotechnikem. Podle policie jsou razantní opatření na místě. Důvodem je nepředvídatelnost iniciace letecké pumy, která má v sobě dlouhodobý chemický zapalovač. Ten může být nastaven až na 144 hodin, tedy 6 dní.

"Na základě nálezu nevybuchlé letecké pumy v areálu Chempark, důrazně žádáme všechny obyvatele, aby dodržovali vyznačený perimetr a nevstupovali do oblasti, která je stanovena pyrotechnikem. Jedná se zejména o místa mezi Orlen Unipetrol a skládkou Celio," uvádí město Most na sociální síti Facebook.

Foto: Statutární město Most

S nálezem, jako je tento, se pyrotechnici v novodobé historii České republiky ještě nesetkali. Zrádnost anglické letecké pumy ráže 500 liber se skrývá v jejím iniciačním mechanismu. Do 21. srpna 2024 pyrotechnici pracovali pouze s nálezy, které v sobě měly mechanický iniciační systém, tato puma však obsahuje dlouhodobý chemický časový zapalovač, který může být nastaven až na 144 hodin.

Foto: Policie ČR

"Razantní opatření, jako je evakuace téměř 600 osob a uzavření prostoru okolo 1,5 km po dobu 6 dnů (do 27. 8. 2024) je na místě. Důvodem je nepředvídatelnost možné iniciace letecké pumy, a to nejen kvůli samotnému nálezu, ale také kvůli povrchovému poškození, ke kterému došlo při výkopových pracích. Vliv času měl také na znehodnocení nálezu svůj podíl. Pyrotechnikům i tato skutečnost často značně ztěžuje práci. Nyní probíhá komunikace s odborníky nejen z České republiky, ale také kolegů z Německa, kteří s nálezy leteckých pum s chemickým časovým zapalovačem mají větší zkušenosti," uvádí Irena Pilařová, tisková mluvčí Policejního prezidia České republiky.

Uzavírka silnice I/27 skončila ve čtvrtek odpoledne. V provozu je dle standartního jízdního řádu také městská hromadná doprava, a to včetně tramvají.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru