Pokud vše půjde bez obtíží, veškeré rekonstruované prostory začnou dětem sloužit v listopadu. Foto: Marcela Novotná
Most

Most – Už jen pět dní zbývá školákům, než usednou po prázdninách do školních lavic. Pro učitele maraton příprav začal již v pondělí v takzvaném „přípravném týdnu“. Ne jinak tomu je i na 4. základní škole Václava Talicha v Mostě.  

Porady střídají opravné zkoušky žáků, nezbytná školení, výzdoby tříd na nový školní rok, úklid, a to je jen zlomek toho, co se týden před zahájením školního roku na půdě školy odehrává. „Přípravný týden u mě začal již před čtrnácti dny přípravou rozvrhů hodin, dohledů na chodbách školy, aktualizací směrnic, rozdělení žáků do skupin, archivací, tvorbou plánů akcí a prevence a dalších důležitých věcí,“ přiblížila shon před zahájením školního roku zástupkyně ředitele školy pro druhý stupeň Denisa Palečková.

Souběžně s přípravami probíhá i rekonstrukce, budují se zbrusu nové odborné učebny chemie, přírodovědných věd, školního poradenského pracoviště a kabinety včetně nábytku a dalšího moderního vybavení. „S narůstajícím počtem žáků a skupin ve škole chybí prostory pro výuku. Znamená to pro nás rozšíření a budování nových kapacit a učeben. Podařilo se nám například z prostoru, kde byl pan školník, vybudovat novou učebnu,“ přiblížil důležitost rekonstrukce ředitel školy Aleš Jaroš.

Nové učebny žákům nabídnou i zajímavější formu výuky předmětů. „Například v nové učebně chemie (ta zastaralá už neodpovídala nárokům dnešní doby) si budou moci žáci za pomoci moderního vybavení vyzkoušet pokusy sami. Nová přírodovědná učebna v přízemí bude zase sloužit k prohlubování znalostí v oblasti přírodovědných věd. Dojde i k rekonstrukci přilehlých kabinetů a kabinetu speciální pedagogiky,“ přiblížil zástupce ředitele Jakub Melich. Získat potřebné finanční prostředky na rekonstrukci nebylo úplně jednoduché. „Bylo nutné oslovit zřizovatele, že bychom měli zájem se do projektu opět zapojit. Již jeden projekt z evropských fondů konkrétně z IROPu byl na naší škole zrealizován před několika lety. Tehdy došlo k vybudování dvou učeben, bezbariérového přístupu do školy, zdvihací plošiny a přírodního arboreta. Následně byla vypracována projektová dokumentace, do které byly zaneseny všechny požadavky. Při výběru zapojených škol byla podpořena i ta naše,“ uvedl ředitel školy Aleš Jaroš.

Rekonstrukcí prochází také sportoviště školy. „Cílem není vybudovat nové hřiště, ale renovovat to současné, které bylo zastaralé – již dochází k výměně ohraničené části vnitřního hřiště a chystá se i výměna celého povrchu,“ dodal zástupce školy Jakub Melich.

Pokud vše půjde podle plánu, finální práce by mohly být hotovy 31. října a od listopadu by modernizované prostory a sportoviště za přibližně 21 milionů korun mohli žáci plně využívat.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru