Foto zdroj: Český svaz ochránců přírody ZS Falco
Most

Ústecký kraj/Litoměřice – Záchranná stanice Falco, která sídlí v Třebušíně na Litoměřicku, oznámila na sociálních sítích konec své činnosti. Organizace, která zachraňuje zraněná či handicapovaná zvířata nemá na další provoz dost finančních prostředků. V Ústeckém kraji tak zřejmě zůstane pouze jediná záchranná stanice pro zvířata, a to v Zooparku Chomutov.

„Po více než 25 letech záchranná stanice Falco v roce 2025 ukončí svou činnost.

I když je to pro nás těžké, musíme se postavit realitě. Za současných podmínek nebudeme schopni z důvodu dlouhodobého podfinancování udržet naše zařízení v provozu.

Naše zařízení pokrývá svou činností bezmála 5000 km2 (14 správních obvodů) a přijímáme ročně přes 2000 zvířat v nouzi, tuto hranici jsme letos již překročili. Jen za pohonné hmoty pro svoz živočichů jsme v roce 2023 utratili 300 000 Kč. Roční nájezd zásahových vozů je v součtu 90 000 - 100 000 km.

I když nám na naší činnost přispívá Ústecký i Liberecký kraj, pokrývá to jen cca 10-13 % celkových nákladů, což je velice žalostné. Státní podpora z programu PPK, která činí cca 45 % nákladů, bohužel nepokryje ani základní náklady na provoz. Jestliže podpora krajů a obcí nebude pokrývat 1/3 nákladů, naše zařízení zanikne," vysvětluje záchranná stanice, co ji k tomuto rozhodnutí vede.

Foto: ZS Falco

S finančním nedostatkem se zařízení potýká dlouhodobě, situace už je ale neúnosná.

„I přes to, že jsme ořezali provozní náklady, jak jen to šlo, naši zaměstnanci pracují za minimální mzdy a v pěti lidech pokrýváme každý den 12ti hodinový provoz. Což zvládáme jen díky tomu, že náš vedoucí je v práci každý den a vykrývá veškeré personální problémy zdarma na úkor osobního života.

Nejsme schopni, pokud se nestane zázrak, v naší činnosti pokračovat. Pokusíme se vyjednat nějaké řešení, jen se bohužel obáváme, že to nebude mít žádný pozitivní účinek.

Děkujeme za sdílení a pochopení," končí příspěvek na sociální síti Facebook Českého svazu ochránců přírody ZS Falco.

Záchrannou stanici jsme proto oslovili, zda jde již o nezvratný krok.

„Momentální situace je taková, že se čeká, jaká bude politická vůle po volbách. Teď před volbami není nic jistého. Doufáme, že se stane zázrak a peníze se najdou. Pokud by nebyla podpora veřejnosti, už tu dávno nejsme," řekl vedoucí ZS Falco Václav Tomšovský. 

Pod příspěvkem se objevilo mnoho návrhů, ať založí stanice sbírku na Donio.cz, to ale není možné, protože již má smlouvu s portálem www.zvirevnozi.cz, kde mohou lidé na provoz záchranné stanice přispět.

Foto: ZS Falco

Záchranná stanice Falco je nezisková organizace financovaná ze sponzorských darů a grantů. Jejím posláním je pomáhat zraněným a jinak handicapovaným volně žijícím živočichům.

Cílem je vrátit uzdravené živočichy zpět do přírody. Trvale handicapované živočichy umísťuje většinou do expozice stanice. Nedílnou součástí práce záchranné stanice je ekologická výchova.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru