Hned 18 studentů SSDVS Most nastoupilo na letní vojenský kurz. Tito vyprávěli, co všechno jim kurz dal. Foto: jip
Most

Most – Když se v létě konalo dobrovolné vojenské cvičení pořádané Armádou ČR, vzbudilo to velkou vlnu mediálního zájmu. Jednak proto, že šlo pro mladé o velmi zajímavou brigádu, jednak proto, že všechny zajímalo, zda současná generace vůbec takový dril dokáže zvládnout. Zajímavostí je, že nejvíc zástupců na cvičení vyslala mostecká Střední škola diplomacie a veřejné správy, s. r. o.

Přestože nabídka pro studenty dorazila do této školy jen krátce před zahájením letního kurzu, přihlásilo se 18 mladých mužů a slečen. Žádná jiná škola z republiky neměla tak silné zastoupení. „Už 15 let spolupracujeme s 41. mechanizovaným praporem Žatec. Tamní vojáci k nám dochází na dálkové studium, spolupráce je opravdu velmi úzká a já si vážím, že naši studenti měli možnost se nultého ročníku zúčastnit," vysvětlila ředitelka školy Vladimíra Ilievová.

Letní cvičení byla výzva pro obě strany, protože armáda dosud takovou aktivitu pro mladé neuspořádala. Teď zpracovává analýzu. „Zkušenosti z tohoto ročníku se zakomponují pro ten příští," poznamenal bezpečnostní expert Vladimír Jelínek. 

Do kurzu, který se konal u 4. brigády rychlého nasazení, se zapojilo téměř sto mladých. Kurz jich dokončilo 69, přičemž 30 z nich projevilo zájem pokračovat u brigády, dva u dalších jednotek AČR a 10 se rozhodlo pro vstup do aktivních záloh. Ve středu 14. srpna pak studenti slavnostně složili vojenskou přísahu.

Jak očekávala média, ne všichni 27denní kurz zvládli. „Rozhodně to nebylo tak, že by tam někdo brečel, že nemůže na mobil. Program byl tak náročný a dlouhý, že na něco takového nikdo ani nepomyslel. Mobil jste mohli vzít do ruky až večer. Kdo by se ale okrádal o spánek?"  podotkla Monika Truongová. Co tedy bylo pro studenty nejtěžší? „Jednoznačně kombinace nedostatku spánku a fyzicky náročných aktivit. Do toho se musel člověk po večerech i učit," doplnil René Bendík.

A jaké byly důvody těch, kteří to vzdali? „Je pravda, že mobil v jednom případě hrál roli. Jeden kluk si  hned první večer vzal mobil, kam mu kamarádi posílali, jak si užívají prázdniny. A on si najednou uvědomil, že chce taky. A jak začal povídat, že jede domů, a co bude zítra jíst, dělat a jak si bude užívat, strhl i několik dalších," zavzpomínal na začátek kurzu Petr Trägner. Podotkl, že pro některé mohlo být šokem i to, že jich v miniaturním pokoji spalo dvacet.

Marek Halamka vyzdvihl, že si mohl vyzkoušet, jaké to asi dříve bylo na vojně. „Okusili jsme disciplínu. Také jaké to je, když někdo něco nesplní. Na kliky si zvyknete, ale nástup ve dvě ráno jsme opakovali několikrát, protože pokaždé někdo něco zapomněl. Kolektivní tresty, to někteří překousávali horko těžko."

Mostečtí studenti také poznamenali, že řada účastníků nebyla vůbec fyzicky připravena, že někteří nezvládli udělat například ani jeden klik. 

Jenže armáda má řadu složek. „Ne ve všech potřebujete, aby každý byl perfektně fyzicky zdatný. Uplatnění v armádě je skutečně široké," podotkl major Vladimír Jelínek, který byl na řadě zahraničních misí. Vyyzdvihl také, že všichni studenti mostecké školy kurz dokončili, protože se de facto jednalo o tentýž kurz, který zájemci mohou během tří měsíců absolvovat ve Vyškově. Tady to ale museli zvládnout za 27 dní. „Byla jsem v té době v zahraničí. Přesto jsem měla dost informací, bylo pro mě až neskutečné, když mi večer chodily od instruktorů zprávy o tom, jak to moje děti zvládají. skvěle Chtěla bych poděkovat jak jim, tak mým studentům, že na ně mohu být pyšná. Dnes se totiž vlastenectví moc nenosí a oni naopak moc dobře vědí, co to znamená," zdůrazňuje Vladimíra Ilievová.

Co nyní plánují absolventi letního kurzu? Maturant Marek Halamka v rámci stipendijního programu od Ministerstva obrany ČR nastupuje přímo do Armády ČR. „Takže se vyhnu kurzu ve Vyškově, stačí odmaturovat, udělat fyzické testy a můžu nastoupit," plánuje mladík. Daniela Hlízová chce studovat na vysoké škole – buď na Policejní akademii, nebo na právech v Plzni. René Bendík hodlá absolvovat základní odbornou přípravu, nastoupit k Policii ČR a při práci vystudovat dálkově vysokou školu. Martin Špaček nastupuje do armády, chtěl by působit buď v Žatci, nebo v Praze. Monika Truongová se hlásí k vojenské policii a Petr Trägner nastupuje do Ústí ke speciální pořádkové jednotce.

 

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru