Žáci první třídy v lomské škole letos dostali veškeré pomůcky zdarma. Foto: ZŠ a MŠ Lom
Most

Lom u Mostu, Most – Ani po prvních dvou týdnech nekončí pro některé rodiče maraton nakupování školních pomůcek pro děti. A k tomu se během září musí zaplatit veškeré volnočasové aktivity. Září je pro rodiče dětí školou povinných jedním z finančního hlediska nejnáročnějších měsíců. Výjimkou byli například rodiče prvňáčků v Lomu. 

„Letos se nám povedlo zajistit to, že kromě tělocviku si děti nemusí platit vůbec nic – dostaly tašku, penál a veškeré pomůcky od tužek, sešitů, přes výtvarku," potvrdil ředitel lomské základní školy Jaroslav Zajíc. V praxi to vypadalo tak, že rodiče s dětmi vybrali pomůcky dle svého vkusu a s účtem přišli do ředitelny, kde podepsali darovací smlouvu a škola jim účty proplatila.

Školní pomůcky si děti slavnostně převzaly 4. září. Všichni žijí v mosteckém azylovém domě. Foto: jip

Radost zažily i děti v Azylovém domě pro matky s dětmi v Mostě. Právě jim byla v tomto regionu určena sbírka, do níž se zapojili nakupující v obchodních centrech Tesco a na pobočkách T-mobile, kde trvala až do 8. září.  „Sbírka byla velice úspěšná. Lidé kupovali školní pomůcky přímo v obchodech Tesco, kdo to nestihl v daném termínu a chtěl také přispět, využil právě možnost odnést vše do obchodů T-mobile. Zároveň k tomu běží doprovodná sbírka na www.skoladkuodsrdce.cz, kam mohou lidé poslat finanční obnos a podpořit tak maminky s dětmi třeba tím, že se jim bude moci zaplatit volnočasový kroužek či doučování," uvedl Petr Hofman z mostecké pobočky Diakonie. 

Na Mostecku poskytli dárci podle vedení tamní Diakonie Českobratrské církve evangelické víc než 2000 penálů, pastelek  a dalších psacích potřeb nebo školních tašek. Část vybraných školních pomůcek rozdá Diakonie na počátku školního roku, zbytek pak v jeho průběhu, protože jak poznamenává Petr Hofman, matky s dětmi přijdou často do azylového domu pouze s tím, co mají na sobě.

Svou dceru letos do první třídy vyprovodila i Zdeňka Scharamová. Kromě osmileté dcery má však ještě dvě starší děti, takže moc dobře ví, co pořizování pomůcek na začátku školního roku stojí: „Když jsem to u těch dvou poprvé kupovala, tak mě to stálo pomalu 10 000 korun. Dostali jsme tašku a kornout do první třídy, taky pastelky a tužky, je toho dost." Teď doufá, že se celé rodině trochu uleví, svítá na lepší časy a vypadá to, že syn získá zaměstnání. Sama také shání, bez ohledu na pracovní dobu, starší děti se o nejmladší ratolest zvládnou postarat.

Pomůcky jako vodovky, tempery nebo barevné papíry velice potěšili i Veroniku Matouškovou, která v domě žije s desetiletým Šimonem. „Otec nepomůže, žijeme z dávek. Syn je ještě malý, potřebuji tedy seznat práci jen s ranními směnami. A to jde těžko," podotkla Veronika Matoušková.

Sbírka se konala potřetí. Školní pomůcky lidé darují po celém Česku. 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru