V domě žijí stovky lidí, při případném požáru je potřeba zajistit evakuaci všech, kdo budou v ohrožení. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Celé dopoledne probíhalo u Domova pro seniory v Barvířské ulici bezpečnostní cvičení pro případnou evakuaci obyvatel domu známého jako Astra. Zapojily se do něj všechny záchranné složky, což přilákalo pozornost obrovského množství lidí. Jednalo se o nejrozsáhlejší cvičení záchranných složek v Mostě za poslední roky.

Zpestření všedního dne to přineslo i seniorům žijícím v tomto zařízení. Hasiči totiž neevakuovali přímo je, ale využili figuranty z Vyšší odborné školy ekonomické, sociální a zdravotnické, Obchodní akademie, Střední pedagogické školy a Střední zdravotnické školy, Most.

Námětem cvičení byl požár ve 4. nadzemním podlaží budovy, kde je ubytováno 19 zcela imobilních uživatelů domova. Celkem má budova 12 podlaží a je zde 300 ubytovaných uživatelů.
„Cílem tohoto cvičení bylo provést rychlý hasební zásah, záchranu a evakuaci všech zcela imobilních osob z požárem zasaženého podlaží. Dalším z cílů cvičení bylo ověření součinnosti zasahujících jednotek při vyhledávání v členitém objektu a koordinace se zaměstnanci domova při samotné evakuaci a při shromažďování evakuovaných osob. Samotná záchrana a evakuace proběhla z výškové techniky AZ 40 a pomocí matrací opatřenými speciálními evakuačními podložkami po schodištích domova pro seniory," uvedl hasičský sbor s tím, že všichni evakuovaní byli po provedené evakuaci a ošetření ZZS z třídícího stanoviště reálně rozvezeni do Nemocnice Most a. s. a dalších třech vytipovaných objektů v rámci ORP Most. 
 
 
 
 
Foto: HZS Ústeckého kraje
 
Cvičení se zúčastnilo celkem 15 jednotek požární ochrany, PČR, Městské policie Most, Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje, zaměstnanci a ošetřující personál domova, týmy posttraumatické péče a psychologové. „Dále se cvičení účastnil Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova, a.s. se svými převozními sanitkami, zástupci orgánu krizového řízení Statutárního města Most. Při cvičení byla také prověřena připravenost a dostupnost celého Krizového štábu ORP Most. Cvičení se celkem účastnilo přes 200 osob," upřesnil HZS Ústeckého kraje.

Foto: Oldřich Hájek

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru