Asistenti prevence kriminality Městské policie Most procházejí kolem bloku 385 v Mostě. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Dobnerova ulice v Mostě. Čtyři věžáky, které nemají mezi Mostečany zcela dobrou pověst. Dva domy ale zažitým předsudkům už neodpovídají, jeden obzvlášť. Pojďte nahlédnout dovnitř.

Jsme v bloku 385. Je zde nový vestibul, nové výtahy, schránky, uvnitř je čisto a klid. Navíc zde funguje hlídač. Povídáme si s Janem Kuncem, předsedou místního výboru Společenství vlastníků jednotek. Jak to dokázali? 

"Potřeboval jsem propojit všechny vlastníky, aby začali mít zase zájem něco s tím domem dělat. Když jsem přišel a začal se zajímat, co se s tím domem děje, tak to vlastně nefungovalo. Sousedi mezi sebou nekomunikovali, skoro se neznali," vypráví předseda výboru SVJ Jan Kunc.

To se ale změnilo. "Co opravdu fungovalo? Vytvořil jsem whatsappovou skupinu, kde se postupně přidávali lidi, kteří měli zájem s tím něco dělat."

Větší pohodu a zájem o hezké bydlení podpořily rekonstrukce, které se dosud podařilo udělat. A samozřejmě již zmíněná komunikace, někdo, kdo opravdu chtěl změnu a třeba také úzká spolupráce s městskou policií. "Šlo o to, že musel přijít někdo, kdo tomu dal trochu velení, aby ti lidé, kteří tady bydlí, se nebáli, že sami nic nezmůžou. Ale pokud mají vedení a vidí, že je tady dalších deset lidí, kteří s tím chtějí něco dělat, tak najednou je v tom ta síla té komunity," říká Jan Kunc.

Mění se díky spolupráci s majiteli bytů i osazenstvo domu, tak aby byl uvnitř bloku klid. Během jednoho a půl roku se podařilo vystěhovat 11 problémových nájemníků a nyní je ve věžáku víceméně klid.

Přístup a úspěch v bloku 385 inspiroval i sousední 386. Ani ta už není pod správou Krušnohoru. 

"Už tady není takový nepořádek, jaký tady býval. Změny jsou viditelné už teď po pár měsících ve funkci. Ženeme to podle toho vedlejšího baráku, abychom na tom byli zase dobře. Oni jsou o kus před námi. O nějaký rok a půl. My je chceme dohnat v tom, že chceme bydlet slušně," svěřuje se Martina Zadražilová, předsedkyně výboru SVJ.

Proměnu v domech k lepšímu podporuje svojí prací také Výbor pro mapování a eliminaci negativních sociálních jevů. 

"My v současné době vyhledáváme obyvatele domů, kteří chtějí situaci ve svých domech řešit. Poskytujeme jim poradenství, máme k dispozici sociální pracovníky, kteří nám pomáhají při mapování a řešíme společně situaci v těch domech," přibližuje Patricie Prokešová, předsedkyně Výboru pro mapování a eliminaci negativních sociálních jevů.

Náprava neblahé situace v blocích 385 a 386 ukazuje, že takto se to může podařit.

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru