REKLAMA
Pětice studentek chce vybojovat finanční odměnu pro zařízení Mosťáček starající se o potřeby rodin s postižením autistického spektra. Foto: jip
Most

Most – Výbor dobré vůle, Nadace Olgy Havlové pořádá pátý ročník středoškolské výzvy Daruj srdce. Jde o projekt, v němž středoškolské kolektivy navrhují organizaci, která by si zasloužila finanční odměnu. Do výzvy se i letos hodlají zapojit studentky 3. ročníku Střední zdravotnické škole v Mostě. Podpořit chtějí zařízení Mosťáček.

„Výhrou v této výzvě je částka 20 tisíc korun pro vybranou neziskovou organizaci. My jsme si vybraly Mosťáček, což je nezisková organizace zabývající se sociálně aktivizační službou pro lidi s poruchou autistického spektra a jejich rodiny," uvedla studentka Barbora Borlová. 

Ji i její spolužačky oboru Sociální činnost zaujalo, že tato organizace je jediná svého druhu v Ústeckém kraji. „Funguje rok, nyní má přes 30 klientů ve věku od 3 do 31 let," podotkla Kateřina Bartlová s tím, že se dívkám líbil přístup zaměstnanců k jejich klientům. „Snaží se je rozvíjet, nejčastěji v komunikaci, protože to je to, s čím mají autisté velký problém," dodala Karolína Štěpánková.

Studentky vnímají, že poruchy autistického spektra jsou ve zdejší společnosti zatím takové tabuizované téma, lidé jej raději přehlíží, pokud se jich přímo nedotýká. „Přitom lidí s touto poruchou je tu takové množství, že na pokrytí jejich potřeb nemá Mosťáček kapacity. I proto bychom jim chtěly pomoci," podotkla Viktorie Plichtová.

Studentky byly v Mosťáčku na exkurzi, na jaře by si tam rády vyzkoušely práci v rámci odborné praxe. 

Ve čtvrtek 21. listopadu se uskuteční beseda "Mladí ladí občanskou společnost", kde bude vyhlášeno 10 vybraných projektů k finanční podpoře. Beseda proběhne v Brožíkově síni Staroměstské radnice v Praze 1 a koná se pod záštitou primátora hlavního města Prahy. „V případě výhry by byly tyto peníze využity na zakoupení dataprojektoru a plátna, který by byl využíván k přednáškám pro cílovou skupinu odborníky, tedy např. dětskou klinickou psycholožkou, klinickou logopedkou a jinými. Do současné doby si organizace půjčuje projektor s plátnem od mosteckého Hospicu, kdy sice tato spolupráce mezi organizacemi ukazuje na dobrou vůli lidí si pomáhat, ale na druhou stranu je velice náročná, jak časově, tak po technické stránce," vysvětlila poslední z pětice studentek Julie Fartáková.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru