REKLAMA

Mostecko – Werner. Tak pojmenovali němečtí meteorologové tlakovou výši se středem (1035 hPa) nad východní Evropou. Irina. Tak pojmenovali němečtí meteorologové tlakovou níži se středem (1010 hPa) nad západní Evropou. Právě mezi Irinou a Wernerem včera do střední Evropy proudil teplý vzduch od jihu.

Je pravda, že rtuť v teploměrech vystoupala celkem vysoko. V Chomutově na 13 °C, v Mostě na 14 °C, v Ústí nad Labem na 15 °C, v Děčíně na 16 °C, v Doksanech na 17 °C. Jenomže na pomezí Německa a Rakouska se dočkali nejenom modré oblohy, ale také letních teplot. V německém Kiefersfeldenu (cca 500 m n. m.) až 25,6 °C, v rakouském Kufsteinu (cca 500 m n. m.) až 26,3 °C. Dále třeba v Jenbachu (cca 500 m n. m.) v Tyrolsku měli 25,8 °C. Naopak v nížinách na východě Rakouska bylo sotva 8 °C.

Čím výše, tím chladněji. Avšak ne vždycky. Viz. výsledky včerejšího ranního sondážního měření v Praze-Libuši:

7,6 °C ve výšce 300 metrů.

8,0 °C ve výšce 500 metrů.

13,6 °C ve výšce 1 500 metrů.

Meteorologický podzim se přehoupl do své druhé poloviny, s teplotními inverzemi se holt musí počítat. A doufat, že nebudou trvat „věčně".

V nejbližší přítomnosti se nic nezmění:

18. října: Inverzní charakter počasí. Do odpoledních, ojediněle až večerních hodin zataženo nízkou oblačností.

19. října: Inverzní charakter počasí. Nicméně, většina oblohy v severozápadních Čechách by měla být bez nízké oblačnosti, o vysoké to neplatí.

20. října: Inverzní charakter počasí. Nicméně, přinejmenším jeden nejmenovaný numerický model slibuje převážně jasno až skoro jasno. Dobrý, ne?

21. října: Inverzní charakter počasí. Nicméně, i začátek nového týdne by měl nabídnout sluneční paprsky, respektive polojasnou oblohu. Tak snad.

Nejvyšší odpolední teploty zůstanou v zajetých kolejích, to znamená v rozmezí cca 12 až 16 °C. Jak dlouho potrvá vláda tlakových výší (přinášejících teplý vzduch), zůstává ve hvězdách. Když už nic, tak alespoň neprší. Jedno je jisté: Příchod zimy zatím nehrozí. Ani na horách, natožpak v nejnižších polohách. A jaká bude zima? A co Vánoce? Dámy a pánové, to fakt nikdo neví. Ano, něco na internetech nalézt lze, ale to jsou jenom pohádky na dobrou noc. Ostatně, meteorologie oficiálně přiznává (třebaže nerada a jen zřídkakdy), že všem procesům v atmosféře (troposféře) nerozumí. Takže co chcete.

Věděly snad numerické modely, že v polovině září Česko zasáhnou extrémní srážky a povodně? Věděly, ale až týden předem. Neztrácejte proto čas „předpověďmi" na zimu!

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru