Vstup do července moc slunný a horký nebude
Litvínov pohledem od rekreační plochy Nové Záluží. Ilustrační foto
Most

Mostecko - Než přejdeme k předpovědi počasí na několik úvodních desítek hodin měsíce července, tak nejdříve jeden menší meteorologický kvíz.

Předposlední den školního roku 2016/2017 a tím pádem i června byl nejen u nás u chemičky dosti mokrý. V rámci České republiky bylo nejvlhčeji na jihu Prahy, kde napršelo 118 litrů vody na metr čtvereční. Ani Mostecko však nezůstalo na suchu. Víte, kolik deště se ve čtvrtek 29. 6. 2017 sneslo na jeden metr čtvereční mostecké půdy?

A) 5 000 velkých panáků (40 ml)
B) 2 360 mega panáků (50 ml)
C) 1 050 malých panáků (20 ml)

Áčko to není, neb 200 000 ml = 200 l = 200 mm srážek = srážkový úhrn v německém Berlíně, který se zásluhou své rekordnosti vepsal do dějin. Béčko rovněž není správnou odpovědí, protože jde o zmíněný jihopražský srážkový úhrn. Céčko je tedy tím, kdo pravdivě informuje o tom, kolik Mostecko před pátkem obdrželo srážek – přesně 21 mm.

A nyní už prognóza počasí na nejméně vzdálenou přítomnost

V sobotu 1. 7. 2017 bude zpočátku, tzn. ráno, jasno až skoro jasno, poté bude po celý zbytek dne převážně oblačno, možná sem tam i polojasno, aby se neřeklo. Nikterak deštivo nebude, nicméně nějaké ty přeháňky, především v Krušných horách, se objevit mohou. Takže plánujete-li náhodou exkurzi do mosteckých plic, raději deštníky s sebou. Nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 22 °C, v 7 hodin kolem 15 až 17 °C.

V neděli 2. 7. 2017 to bude tak trochu opačně – ze začátku, tj. v noci a v ranější fázi rána, oblačno až zataženo, v průběhu pokročilejších ranních hodin bude od severozápadu oblačnosti ubývat na skoro jasno až polojasno s tím, že někdy v pozdním odpoledni či večer se opět zatáhne. V nočním a jiterním čase, znovu především v Krušných horách, nepřekvapí dešťové kapky, pak už by tepová frekvence srážkové činnosti měla odpovídat kómatu. Nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 22 °C, v 7 hodin kolem 16 až 18 °C.

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru