Problém: Bude v půlce pracovního týdne až +10 °C?
Obrázek Mostu z minulé středy. Zatím asi nejzimější den. Foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko - Dámy a pánové, zimní v uvozovkách idylka, která se u nás konala od úterý 16. 1. 2018 do dneška, skončila. Nadále platí, že ve smyslu nížin (Mostu) prozatímní teplotní minimum meteorologické zimy 2017/2018 odpovídá -3 °C, na tom předchozí týden nic nezměnil.

Editaci provedl v rámci sněžného maxima, kdy i pod Krušnými horami leželo až okolo 10 cm sněhu. Decentní zajímavostí může být to, že na Hněvíně bylo možné zhlédnout až plus mínus 35 cm hlubokou sněhovou pokrývku. Nikoli však celoplošně, nýbrž ojediněle, řeč je nyní o práci větru neboli závěji. Poněvadž ale všechno pěkné jednou končí, rozhodlo se nyní počasí, že nastal ten správný čas rtuť teploměru vyhnat daleko nad bod mrazu.

V pondělí 22. 1. 2018 se nad Mosteckem odehraje promenáda oblaků, ostatně jako ve většině dnech již zesnulých. Někdy během odpoledne se možná (spíše ne) koncentrace oblačnosti na obloze zmenší, avšak tak jako tak pondělní den na slunečních paprscích nezbohatne. Srážky se na Mostecku kdovíjak angažovat nehodlají, ve druhé polovině pondělka, zejména v Krušných horách, se nanejvýše zjeví nějaká ta přeháňka, ještě sněhová. Nejvyšší odpolední teploty v nížinách okolo 2 °C, ráno v minimu kolem -2 °C (kdyby bylo celou noc jasno, bylo by jitro mrazivější).

V úterý 23. 1. 2018 se začne formovat „pyrenejský expres“, jím je samozřejmě myšlen příliv teplého neboli antizimního vzduchu od jihozápadu. Prosazovat se sice začne až v pozdnějších partiích úterka, přesto se už začne ozývat oteplování. Je čas udělat sněhu pá pá... Azuro se ani tentokrát moc skloňovat nebude, neboť mostecký vzdušný prostor se zase pasuje do role hostitele nespočtu mraků. Vypadá to hlavně na mračna vysokého patra, nešokují však ani níže poletující obláčky. Sečteno a podtrženo převážně bílošedo. Se srážkami nepočítejte, mají naplánovanou dovolenou. Nejvyšší odpolední teploty v nížinách okolo 4 °C, ráno v minimu kolem 0 °C, bude-li noc chudá na oblačnost, symbolicky (na rozloučenou) přituhne.

Středu 24. 1. 2018 plně ovládne jihozápadní vítr, který bude mít dostatek předpokladů pro nekompromisní vyexpedování chladnější masy vzduchu uvelebené v kotlině mezi Krušnými horami a Českým středohořím. Vyžene-li ji, což pravděpodobně ano, budou se v nížinách nejvyšší odpolední teploty pohybovat až okolo 9 °C s teoretickou šancí na políbení hranice 10 °C, neprojeví-li dostatečnou razanci, tak se rtuti nížinatých teploměrů zastaví někde u 5 °C. Pršet nebude (na sněhové vločky vzhledem k silněji kladným teplotám v hladině 850 hPa nemůže být ani pomyšlení hříšníci), naopak bychom se mohli dočkat sluníčka. A tepla...

Čtvrtek 25. 1. 2018 by měl disponovat frontálním systémem, akorát ne na severozápadě Čech, ale vedle u německy hovořících soudruhů. Zatímco by tedy v Sasku a spol. mělo trochu zapršet, Most spolu s Litvínovem a Mezibořím by měl pouze hledět na zakaboněnou oblohu neplodící nic nechtěného. Nejvyšší odpolední teploty by se v nížinách měly pohybovat okolo 7 °C, plus mínus, ráno by v minimu mělo nabídnout 2 °C, asi.

Dědula Morozů se letos moc nesnaží, že? A Děd Sněgos by si taktéž mohl sáhnout na svědomí, ne?

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru