Úderem víkendu odstartují silné holomrazy. Prochlazený vzduch má kořeny v Arktidě
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - Počasí nastávajících dní se ocitne v diktátu převelice, opravdu převelice rozsáhlého pole vysokého tlaku – s celkovou rozlohou přesahující 10 000 000 km² by bez problému pojmulo celý starý kontinent. Stěžejní je nicméně to, že k nám po své východní a jižní (souhrnně přední) straně bude posílat silně prochlazený vzduch mající kořeny až v Arktidě.

Nastat tato situace o nějaký ten pátek dříve, navíc při výskytu souvislé sněhové pokrývky na 100 % území Mostecka, dozajista bychom zažili nejdrsnější troposférickou vložku za posledních x let. I tak před sebou máme vskutku chladné dny, zároveň suché – očekávaná suma srážek (min. do půlnoci oddělující neděli a pondělí) odpovídá 0 mm. Jinak řečeno holomrazy. Dosti cílevědomé holomrazy.

Pojďme se tedy podívat na to, jaké teploty budou (měly by) naším společníkem (jako vždy se bavíme o nížinách):

  • 23. únor – přes den nanejvýše okolo 1 °C, ráno až kolem -6 °C
  • 24. únor – přes den nanejvýše okolo 0 °C, ráno až kolem -6 °C
  • 25. únor – přes den nanejvýše okolo -2 °C, ráno až kolem -8 °C
  • 26. únor – přes den nanejvýše okolo -3 °C, ráno až kolem -9 °C
  • 27. únor – přes den nanejvýše okolo -4 °C, ráno až kolem -10 °C
  • 28. únor – přes den nanejvýše okolo -4 °C, ráno až kolem -10 °C

Co se 1. března neboli prvního dne meteorologického jara týče, momentálně to vypadá na nejnižší denní teploty až kolem -10 °C s tím, že po obědě v maximu okolo -3 °C. Na základě tohoto lze říci, že je poměrně reálné, že se Mostecko dočká nejledovějšího 1. března za celou dobu pozorování. Věděli byste, který je prozatím tím nejstudenějším?

  • A) 1. březen 1785
  • B) 1. březen 2005
  • C) 1. březen 2001

Nevíte? Vylučovací metoda: Na Mostecku se teploty oficiálně měří až od konce 60. let 20. století, áčko je tedy ze hry venku (v Praze-Klementinu byla v tento den registrována nejmrazivější hodnota všech dob, konkrétně -27,6 °C). Céčko je sice časově reálné, avšak obsahově působí „nemostecky“. Vskutku, jde totiž o nejvychlazenější 1. březen v ruském Murmansku, největším městě za severním polárním kruhem. Správně je tím pádem béčko, kdy si mostecká teplotní křivka zaflirtovala s -11 °C. Do jakých Celsiových hlubin zavítá letošní 1. březen? Uvidíme!

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru