Máme za sebou nejteplejší den roku. Pondělí proprší, ani poté žádná sláva
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Počasí naplnilo předpoklady – Mostecko má za sebou prozatímně nejteplejší den roku 2018. Řeč je o neděli, která se přímo v Mostě prezentovala minimem 6,4 °C a maximem 15,2 °C. I pozdní večer byl vskutku teplý, když ve 23:00 mostecký teploměr hovořil o 9 °C. Například chorvatský Split se v závěru zesnulého týdne dočkal nanejvýše 14,5 °C (a velké oblačnosti a hlavně prudkého větru, jehož nárazy se motaly až okolo 100 km/h), Mostecko se tím pádem tvářilo sympatičtěji. Hned na začátku nového týdne si však dosti zapláče.

V pondělí 12. března se v zásadě přímo ve vzdušném prostoru České republiky zformuje samostatná tlaková níže, díky které se hlavním tématem pondělního dne stanou dešťové kapky. S deštěm je nutné počítat od ranních do podvečerních hodin, takže prakticky po celý den. Nejvyšší odpolední teploty zásluhou srážkové aktivity do takových výšin jako v neděli nezavítají, zima ale nebude – budou se pohybovat okolo 7 až 9 °C. Ráno v minimu více méně to samé, konkrétně hodnoty kolem 5 až 7 °C.

V úterý 13. března již mostecká půda mnoho dešťové vody nepřijme, s největší pravděpodobností totiž nebude jak. Jinými slovy úterní úhrny srážek vypadají nulově. Na rozdíl od oblačnosti – v noci sice přechodně jasno až skoro jasno, posléze však povětšinou oblačno. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 10 až 12 °C, v ranním čase v minimu kolem 4 až 6 °C.

Ve středu 14. března se celá střední Evropa ocitne v nevýrazném tlakovém poli, navátý vlhký vzduch z Atlantického oceánu nicméně zafunguje jako spolehlivý producent oblaků. Sečteno a podtrženo ani polovina pracovního týdne celodenní promenádu slunečních paprsků nezprostředkuje. Zato nějakou tu dešťovou, v nejvyšších partiích Krušných hor smíšenou/sněhovou přeháňku bez problému ano. Maximální poobědové teploty zavítají do sousedství 7 až 9 °C, jitro naservíruje minima v okruhu 3 až 5 °C.

Ve čtvrtek 15. března by se nad Skandinávií měla usadit rozsáhlejší oblast vysokého tlaku, po jejíž přední straně by měl chladný, původem subarktický vzduch doplout až do severovýchodního Polska, tedy k hranicím evropského centra. Dále by se ale dostal neměl, důvodem jest oblast nízkého tlaku, jež by celé Česko měla omývat teplým jižním až jihovýchodním větrem. Ten by nám měl obstarat nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 12 °C, ráno by si však v teplotně minimálním smyslu mohlo zaflirtovat s bodem mrazu. Srážky žádné a nebude-li nízké oblačnosti, bude slunečních paprsků.

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru