Do parku Střed v Mostě se letos vrátí život! Plánované aktivity mají vtáhnout místní obyvatele do dění
Koordinační schůzka s partnery k přípravě projektu. Foto: Město Most
Most

Most – Téměř dvě desítky partnerů z řad škol, městských a neziskových organizací, veřejných iniciativ, soukromých subjektů i aktivních občanů Mostu chce letos společně s radnicí probudit k životu dlouhodobě chátrající park uprostřed města a znovu z něj učinit oblíbené místo setkávání pro všechny generace. V plánu jsou osvětové i zážitkové akce pro veřejnost směřující k pochopení minulosti a nalezení nové identity místa.

Snaha o obnovu kdysi výstavního parku Střed u sportovní haly se po opakovaných pokusech města o změnu začíná posouvat vpřed. Nadace Proměny Karla Komárka, u níž radnice opakovaně žádala o nadační příspěvek, projektu poskytla na rok 2018 zatím pouze dílčí podporu na tzv. před-realizační fázi. „Další odbornou pomoc a finance ve výši 25 miliónů korun nadace podmínila jednak dořešením některých majetkoprávních náležitostí, jednak vytvořením podmínek pro širší spolupráci města s jeho obyvateli. Na dobře vedeném projektu nám velmi záleží, proto jsme se této šance chopili s nasazením,“ vysvětluje primátor Mostu Jan Paparega.

V průběhu února a března se projektovému týmu města podařilo vytvořit širší síť partnerů, kteří mají zájem se na projektu aktivně podílet. Sérií společně navržených akcí, chtějí vzbudit co největší zájem obyvatel o park. „Cílem je posílit vazby mezi různorodými partnery, kteří na projektu spolupracují, podpořit více komunitní život města a bezproblémové soužití obyvatel. Do budoucna usilujeme o vznik živého a fungujícího parku, k němuž se lidé budou vztahovat s vědomím, že jej pomáhali tvořit,“ říká Jitka Přerovská z Nadace Proměny Karla Komárka. Právě nadace městu s nastavením dalších kroků pomáhá a chce, aby se na projektu před klasickým zahájením příprav architektonické soutěže na revitalizaci parku pracovalo dlouhodoběji.

Soutěžte se vzpomínkami

První z akcí určených veřejnosti, zaměřená na mapování historie parku Střed, odstartuje teď v dubnu. „Pamětníci a držitelé dobových fotografií si v ní budou moci zasoutěžit o nejzajímavější vzpomínku z parku Střed. Zároveň budeme spolu s dalšími partnery průběžně tvořit mapu minulosti místa, kterou slavnostně představíme 10. června vernisáží výstavy umístěné přímo v parku. Tématu se bude speciálně věnovat také například Klub seniorů, s využitím populárního storytellingu, nebo Klub národnostních menšin,“ uvádí koordinátorka projektu za participaci Veronika Loucká z mostecké radnice. Více v přiloženém letáčku.

Zmíněná červnová akce bude součástí celorepublikového Víkendu otevřených zahrad a kromě výstavy k minulosti parku nabídne komentované procházky, výtvarně zaměřené dílny pro děti i mládež a celou řadu doprovodných aktivit pro návštěvníky všech věkových i sociálních skupin.

Hlavní podzimní akcí bude dvoudenní říjnová Konference k rozvoji městských čtvrtí v Mostě věnovaná veřejnému prostoru. Nabídne nejen inspirativní příklady dobré praxe, ale zkusí téma uchopit i z pohledu sociální práce a umění.

Kromě statutárního města Most se na přípravě letošních projektových akcí bude podílet řada partnerů - organizací i jednotlivců. Patří k nim Základní umělecká škola v ulici Moskevská, Středisko volného času, Podkrušnohorské gymnázium Most, Klub národnostních menšin a nízkoprahové zařízení Zimák, Obchodní centrum Central Most, Městská správa sociálních služeb, Klub seniorů, Oblastní muzeum Most, Ekologické centrum Most pro Krušnohoří, Agentura pro sociální začleňování, neziskové organizace, Veřejná kulturní iniciativa - Jana Jungmannová & spol. a další aktivní lidé se zájmem o rozvoj města.

Přípravnou fázi projektu podporuje Nadace Proměny Karla Komárka.

Autorka: Veronika Loucká

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru