GLOSA: Lekce z pokrytectví: Ekoaktivisté znečistili místní ovzduší víc, než kdyby tu nebyli
Umělohmotné šapitó a starý mercedes. Takhle vypadá lekce z pokrytectví... Foto: Oldřich Hájek
Most

Ekologičtí aktivisté v sobotu svojí akcí krátkodobě zastavili těžbu na lomu Bílina. Upozorňují, že spalováním uhlí se otepluje naše planeta. A že právě tady, v našem regionu, začínají klimatické změny.

Bojují proti kapitalismu, ale používají kapitalistický facebook. Chtějí změnit klima snížením emisí CO2 ze spalování hnědého uhlí, na Klimakempu ale používají zastaralé vozy bez nových euronorem a policejní akce vyvolaná jejich akcemi potřebovala zásah mnoha dieselových dodávek, autobusů i několik hodin letu vrtulníku. Solární panely, kterými se zásobovali několik dní v táboře, ke své výrobě také potřebovaly velké množství energie s vypuštěním CO2.

Jejich stany byly z umělé hmoty, kola, na kterých jezdili, někdo musel v tavící peci nejdřív připravit, gumové pláště také nevyrostly na stromě. Vlaky, kterými přijeli, pohání elektřina z uhlí. Chleba, který jedli, někdo díky elektřině upekl a náklaďáky rozvezl. Louku posekali naftovým traktorem. Úspora vody v kempu je také diskutabilní. Samozřejmě, že byla extrémně nízká, když si špinavé prádlo přivezou všichni domů a těch pár dní se také vydrželi nekoupat. Možná to cítil i někdo další a ne jen já.

Elektráren, předzásobených uhlím na několik dní dopředu, se krátká odstávka uhelného lomu nijak nedotkla. Mimochodem: zaslechl jsem, že odstávka obsazeného rypadla stejně byla plánovaná.

Akce za klimatickou spravedlnost tak měla na místní krajinu jediný dopad: Tolik nechtěného CO2 se zde krátkodobě vyprodukovalo kvůli ekologické akci mnohem více, než je běžné.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru