Mostečané se bojí, že vandalové ničí stromy v České ulici. Jak je to doopravdy?
Stromy s oloupanou kůrou jsou platany. Foto: Oldřich Hájek a čtenářka
Most

Most – Obyvatelé Mostu jsou citliví na zeleň. V převážně sídlištním městě by měli rádi i hezký kus přírody. A Most také patří mezi nejzelenější města u nás.

Proto jakýkoliv zásah do porostu vzbuzuje pozornost. Na údajné ničení stromů v České ulici upozornila redakci čtenářka našeho webu. Na fotografii zachycuje dvojici, kde se dítě věnuje právě kůře stromu.

Podobné vandalství zaznamenal v minulosti třeba Litvínov, kde bylo nenávratně poškozeno několik mladých stromů. U listnáčů na mosteckém panelákovém sídlišti je to ale trochu jinak.

Stromy jsou platany javorolisté. A že jsou částečně bez kůry, není jejich nemoc ani vandalský čin. Oloupaná kůra je jejich charakteristickým znakem. Odlupuje se a zanechává jej, zejména vzrostlé jedince, malebně skvrnité v barvách šedé, zelené, krémové a hnědé.

Možná právě toto zaujalo dvojici na fotografii. Malý kouskem odloupnuté kůry nemohla stromu, pro kterého je toto přirozenost, ublížit.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru