Obrnice budou pokračovat v sociálním začleňování, přijaly upravený plán na další tři roky
Starosta Obrnic Stanislav Zaspal. Foto: OÚ Obrnice
Most

Obrnice - Zastupitelé Obrnic schválili na svém červnovém jednání revizi Strategického plánu sociálního začleňování obce, a to s platností do konce roku 2021. Obec spolupracuje již osmým rokem s Agenturou pro sociální začleňování při Úřadu vlády ČR, v revidovaném dokumentu proto obec vymezila oblasti, při jejichž zabezpečení a rozvoji nadále počítá s podporou agentury.

„Jde například o poskytování projektového poradenství, pravidelné informování o vypsaných dotačních titulech a možnostech financování aktivit zahrnutých ve strategickém plánu či monitoring projektů a vyhodnocování jejich efektivity,“ upřesnil obrnický starosta Stanislav Zaspal.

Dokument obsahuje souhrn nejen stávajících aktivit, jež jsou obci prospěšné a chce je udržet i v následujících letech, ale také nově navrhované. „Naším záměrem je vybudovat nízkoprahové zařízení pro děti a mládež ve věku od šesti do čtrnácti let. Jak totiž ukázal dotazníkový průzkum agentury v obci z loňského roku, téměř 80 procent respondentů označilo za nejproblémovější skupinu obyvatel právě děti zmíněného věku. Zatímco se skupinou mladých lidí mezi 15 až 26 lety dlouhodobě úspěšně pracujeme, ty mladší teprve musíme podchytit, zaujmout a smysluplně zabavit,“ uvedl starosta.

V nových záměrech nechybí ani zvelebení Nádražní ulice, kde obec počítá mimo jiné s vybudováním zázemí pro příspěvkovou organizaci obce Technické služby Obrnice. „Revitalizaci Nádražní ulice zahájíme odkupem pozemků od soukromé společnosti právě pro zázemí technických služeb, který umožní 2. změna územního plánu obce. Zastupitelé by ji měli schválit na červencovém jednání. Celkově jde o nákladný projekt. Stavby v Nádražní ulici jsou totiž zdevastované a staly se vyhledávaným místem bezdomovců a sběračů kovů,“ vysvětlil Zaspal.

Vzhledem k finanční náročnosti projektu obec věří, že se jí podaří získat peníze z některého z dotačních programů kraje, státu nebo Evropské unie. „Šance se nabízí zejména u programů zaměřených na revitalizaci takzvaných brownfieldů, tedy nevyužívaných průmyslových areálů. To je přesně případ Nádražní ulice. Agentura by nám v tomto mohla pomoci,“ doplnil starosta.

Strategický plán sociálního začleňování zmiňuje i stávající aktivity, jež se osvědčily a je v zájmu obce je provozovat i nadále. Jedná se o udržení činnosti Obrnického centra sociálních služeb, pracovních míst asistentů prevence kriminality a domovníka či zajištění technických služeb.

(fou)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru