Počasové menu: Slunečno s teplotami až kolem 35 °C
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - V noci ze soboty na neděli přes Českou republiku a její nejmalebnější souměstí – Most, Litvínov a Meziboří – přešla studená fronta. Z ryze meteorologického hlediska neoddiskutovatelný fakt, nicméně po praktické stránce lež jako věž.

Určitě jste si totiž povšimli, že rtuti jak mosteckých, tak také litvínovských a mezibořských teploměrů dolů moc nešly. Jak to? Ačkoli se jednalo o studenou frontu (hlavně do Francie skutečně ochlazení přinesla), v českém vzdušném prostoru završila svou životní pouť. Paradoxně situaci zhoršila, neb její oblačnost zmírnila následky nočního radiačního ochlazování. Zkraťme to: K padnutí bylo, je a bude. A ještě více než dosud.

V pondělí 30. července se evropské srdce spolu s Mosteckem ocitne v nevýrazném tlakovém poli. Protože ale zároveň vzduch nebude úplně vlhký, podmínky pro rození oblaků nebudou kdovíjak výborné. Dobrá zpráva pro majitele koupališť, špatná pro pozemšťany, jejichž domovy hledí na východ až západ, v nejhorším případě jih. V noci a ráno lze počítat s oblačností vysokého patra (cirrus a spol.), ve zbylých partiích pondělka na obloze převážně modře, ačkoli zejména nad Krušnými horami nějaký ten stratokumulus anebo kumulus nešokuje. Šance, že se zjeví i kumulonimbus (tj. bouřka), je cca 5 až 15 %. Nejvyšší odpolední teploty okolo 33 °C, ráno v minimu kolem 21 °C.

V úterý 31. července zesne druhá třetina meteorologického léta a spolu s ní úvodní půle školních prázdnin, ale to se děje každý rok. Co se však každý rok neděje je to, že letošní 31. červenec nabídne nejvyšší odpolední teploty okolo 35 °C, ráno v minimu naservíruje plus minus 20 °C (další tropická noc?). Máte-li zahradu, určitě ji zalijte, jelikož v průběhu úterního dne na 100 % žádné srážky nedorazí. Z toho samovolně vyplývá, že nejspíše bude slunně? Vskutku, přestože nad Krušnými horami se několikero mráčků narodit může, jinak to vypadá na jasno až skoro jasno.

Zdá se, že středa 1. srpna bude reprízou úterka 31. července – jasno až skoro jasno, beze srážek, ráno v minimu kolem 21 °C, přes den v maximu okolo 35 °C.

Zdá se, že čtvrtek 2. srpna bude jakousi reprízou neděle 29. července – během středečně-čtvrteční noci přechod jakože studené fronty, tentokrát s bouřkovou činností, posléze povětšinou polojasno, k večeru a večer až jasno. Nejvyšší odpolední teploty „spadnou“ na cca 28 °C, možnost 30 °C možná, nejnižší ranní hodnoty setrvají v sousedství 20 °C.

Závěrem: Numerické modely zase změnily názor a s příchodem chladnějšího vzduchu nepočítají. Že by nás teploty v okruhu 30 °C provázely až do září?!

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru