Zákaz koupání ne Nechranicích! Voda je tam plná sinic. Mostecká jezera jsou čistá
Vodní nádrž Nechranice. Foto: Oldřich Hájek
Most

Nechranice – Krajská hygienická stanice vydala vyhlášku, kterou se dočasně zakazuje používání vody ke koupání ve vodní nádrži Nechranice, a to v Kempu U Hráze.

Hygienici z Ústeckého kraje na tomto místě pravidelně kontrolují čistotu vody. V minulém týdnu dostali výsledky z akreditované laboratoře, které potvrdily překročení hygienických limitů III. stupně pro sinice a zároveň pro chlorofyl-a.

Na měřicím místě u Tušimic je situace o málo lepší, zákaz koupání tam vydán nebyl, ale pobyt ve vodě se tam nedoporučuje.

Sinice obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví. Ty působí podle délky koupání a citlivosti jedince. Toxiny ze sinic mohou způsobit otravu projevující se žaludečními a střevními obtížemi, bolestmi hlavy i poškozením jater.

Vzhledem k ukončení koupací sezóny již nebude další stav vody v nádrži monitorován. Podle předpovědi meteorologů nás mohou v následujícím týdnu čekat znovu tropické teploty. Pokud neodoláte pokušení ke koupeli, volte jiné místo. Podle posledního měření je voda vhodná ke koupání například na Kamencovém jezeře či na mosteckých jezerech Benedikt a Matylda.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru